Във Ветеринарно-медицинския факултет на Тракийския университет започват клинични изследвания на

...
Във Ветеринарно-медицинския факултет на Тракийския университет започват клинични изследвания на
Коментари Харесай

Тракийският университет се включва в борбата с рака

Във Ветеринарно-медицинския факултет на Тракийския университет стартират клинични проучвания на нова молекула, създадена от българския академик Филип Фратев, за основаване на първото негенерично лекарство за лекуване на нападателен рак с метастази при домашните любимци.

Началните резултати от приложението на тази молекула върху мишки са извънредно обнадеждаващи. На 32-рия ден при контролната група гризачи, страдащи от рак на млечната жлеза, изцяло изчезват метастазите в костите и черния дроб, единични туморни кафези се откриват в белия.

Амбицията на ректора доцент доктор Добри Ярков е със основания екип от учени от другите клинични дисциплини на ВМФ и в съдействието с фирма  „ Микар 21 “ да бъде основано първото лекарство, което се ползва с приемане през устата за лекуване на кучета и котки. Това ще бъде извънреден пробив във ветеринарната медицина и основа за създаване на медикамент и за лекуване на рака при хората.

Филип Фратев е химик и астроном, началник на Обсерватория „ Звездно Общество “, изобретател и кръстник на доста метеорити, на които дава имена на български революционери, царе и книжовници. През последните години научните му търсения са свързани с разкриване на нови лекарствени молекули за лекуване на рака, Ковид 19 и някои редки болести. Освен със световно-известни лаборатории, компании и университети, ученият с корени от Сопот и роднини, прототипи на романа „ Под игото “, работи и с добре разрастващи се, новаторски междинни учебни заведения като Професионалната гимназия по машинизация на селското стопанство „ П.К.Яворов “. Нейният шеф Ангел Живков, с запалянкото на възрожденец, е подготвен да включи логистично и учебното заведение, което е под патронажа на Тракийския университет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР