Във Венеция винаги са отдавали голямо значение на добрия стил

...
Във Венеция винаги са отдавали голямо значение на добрия стил
Коментари Харесай

Невиждан наплив: В Италия въвеждат вход за плажове и глоби

Във Венеция постоянно са отдавали огромно значение на положителния жанр в държанието. От години северният италиански град се бори против най-лошите прояви на всеобщия туризъм. Това лято за туристите още веднъж важат строги правила, а за нарушителите са планувани сурови санкции.

Например е неразрешено да се разхождат из града голи от кръста нагоре или да се къпят в каналите. Не е разрешено също по този начин да се сяда на доста места – да вземем за пример по тротоарите и към фонтаните, на стълбите или на мостовете.

" Входната такса " се отсрочва за 2024 година

Всъщност градските управляващи желаят да лимитират броя на почиващите - изключително на тези, които идват, без да нощуват. Официалният брой на туристите във Венеция през 2019 година е бил 5,5 милиона. Към тях обаче се прибавят еднодневните туристи, които усилват неведнъж общия годишен брой на посетителите. Регулирането на този тип туризъм се оказва мъчно.

От 2024 година туристите ще заплащат вход за ВенецияСнимка: Straubmeier/nordphoto GmbH/picture alliance

Въвеждането на " входна такса " за такива туристи, за която от дълго време се приказва, въпреки всичко се отсрочва за идната година. Венеция е първият град в Италия, който ползва сходна мярка. Но не и единственият, заставен да предприеме ограничения за контролиране на потока от туристи. В община Бауней на остров Сардиния, да вземем за пример, това лято достъпът до най-посещаваните плажове се контролира най-стриктно, по информация на вестник „ Ил Месаджеро “. Дневно разполагаем на посетителите са тъкмо избран брой платени места на плажа, за които се изисква предварителна резервация.

Това лято Италия изживява невъобразим туристически взрив. По данни на социологическия институт „ Демоскопика “ тази година страната ще сложи нов туристически връх. Очаква се над 68 милиона туристи да посетят страната – с близо три милиона повече, в сравнение с през  предпандемичната 2019 година. На доста места този напор основава проблеми, в това число на дребните острови, където автомобилният трафик през лятото и без друго нараства неимоверно.

Без коли на туристи по дребните острови

Туристите към този момент не мога да стигат с кола до островите Лампедуза и Линоза, ситуирани сред Сицилия и Северна Африка. Това важи и за остров Прошида в Неаполитанския залив. " Ние сме най-гъсто обитаемият остров в Европа и за нас подвижността е проблем ", споделя пред „ Ил Месаджеро “ кметът на Прошида Раймондо Амброзино. Всяка година на острова, който е с повърхност единствено четири квадратни километра, идват 600 000 туристи, които по този начин или другояче желаят единствено да се разходят. Автомобилите и мотопедите единствено провокират непотребен безпорядък, добавя той.

За плажа край Бауней на остров Сардиния се заплащат такси и се резервират местаСнимка: Christina & Toni Anzenberger-Fink/DUMONT Bildarchiv/picture alliance

Крайбрежният град Портофино, близо до Генуа, също вкара ограничавания. През летния сезон по тесните улички към пристанището се стичат хиляди туристи. За да не се допусне цялостен безпорядък в живописното тогавашно рибарско населено място, това лято там е в действие нова разпоредба, която разрешава на полицията да постанова на туристите санкции до 275 евро.

Полицаи контролират пешеходното придвижване

Наредбата не разрешава събирането на хора в избрани региони на общината, където притокът на хора е толкоз огромен, че се постанова служители на реда да контролират придвижването на пешеходците.

Друга разпоредба съдържа правила за обичайно държание на посетителите. Така да вземем за пример в целия център на града не се разрешава ходенето с боси крайници, с голо тяло от кръста нагоре или по бикини. С други думи: в Портофино не е по-различно, в сравнение с във Венеция.

****

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР