Във Великобритания има повече от 4,7 млн. банкноти с лика

...
Във Великобритания има повече от 4,7 млн. банкноти с лика
Коментари Харесай

Сменят над 4,7 млн. банкноти във Великобритания заради смъртта на Елизабет II

Във Англия има повече от 4,7 млн. банкноти с лика на кралицата. Всички те ще бъдат заменени, оповестява bTV. Милиарди банкноти и монети по света с портрета на кралица Елизабет II ще бъдат сменени след нейната гибел.

В продължение на съвсем 70 години изображението на кралицата се появява на монетите на Обединеното кралство, с разнообразни портрети на нейния профил, запечатващ лика ѝ във времето, споделя CNN.

Тя беше изобразена на банкнотите на нацията повече от 60 години, с което стана първият английски монарх, чийто лик беше подложен освен върху монетите.



Нейният портрет е изобразен и върху валутата на няколко страни, които преди са били под английско ръководство.

От 1953 година, една година откакто кралицата зае трона, монетите на Англия сменят пет разнообразни версии на нейния портрет. Тя се появява на банкнотите на страната за пръв път през 1960 година

Но в този момент Централната банка на Англия, която печата банкнотите на страната, и Кралският монетен двор, са изправени пред комплицираната задача да изтеглят тази валута от послание и да я заменят с пари, носещи портрета на крал Чарлз III.

Във Англия има повече от 4,7 милиона банкноти в обращение на обща стойност 82 милиарда паунда, съгласно Централната банка. В обращение има и към 29 милиарда монети, заяви Кралският монетен двор.

Новите пари евентуално ще бъдат въведени последователно и ще съществуват като законно платежно средство със старите банкноти и монети за избран интервал от време. Подобно въвеждане се случи през 2017 година, когато Кралският монетен двор стартира да издава нова 12-странна монета от 1 паунд.

Новата монета беше в обращение по едно и също време със остарялата кръгла монета от 1 паунд в продължение на шест месеца, преди последната да загуби статута си на законно платежно средство.

Но освен парите ще изискват видоизменение. Обединеното кралство е изправено пред голяма интервенция за смяна на кралските знаци на хиляди пощенски кутии и новоиздадени паспорти.

Кралският монетен двор съобщи в изказване на уеб страницата си, че монетите с облика на кралицата „ остават законно платежно средство и в обращение “ и че тяхното произвеждане ще продължи както нормално през „ този интервал на печал “.

Банката на Англия сподели, че " емблематичните портрети на кралицата са синоним " на някои от най-важните ѝ заслуги.

„ Настоящите банкноти с облика на Нейно Величество Кралицата ще продължат да бъдат законно платежно средство “, се споделя в изказване от четвъртък. (В един миг в петък толкоз доста хора се опитваха да влязат в уеб страницата на Кралския монетен двор, че имаше виртуална опашка за влизане.)

Централната банка съобщи, че ще изложи проектите си за подмяна на съществуващите банкноти, откакто интервалът на печал завърши. Кралският монетен двор също сподели, че ще направи известие навреме.

Образът на кралицата също е изобразен върху някои банкноти и монети в Британската общественост - асоциация от 54 страни, съвсем всички от които преди са били колонизирани от Англия в разнообразни интервали от историята.

В Канада, където кралицата остава държавен глава, нейният облик е върху банкноти от 20 $.

„ Сегашната полимерна банкнота от 20 $ е предопределена да циркулира през идващите години. Няма законово условие за смяна на дизайна в границите на избран интервал, когато монархът се промени “, сподели Амели Ферън-Крейг, представител на Bank of Canada.

Министърът на финансите на Канада дава отговор за одобряването на дизайна на новите банкноти, добави Ферън-Крейг, а издаването на тези банкноти нормално лишава няколко години.

В Австралия също портретът на кралицата е на банкнотата от 5 $. Централната банка на Австралия съобщи в петък, че няма да има " незабавна смяна " на нейните банкноти.

Той добави, че банкнотите от 5 $ „ няма да бъдат изтеглени “ и евентуално ще останат в обращение с години.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР