Във век на технологии имаме нужда от словото, за да

...
Във век на технологии имаме нужда от словото, за да
Коментари Харесай

Йотова: За да запазим човешкото, имаме нужда от дух и от красивото слово

Във век на технологии имаме потребност от словото, с цел да запазим човешкото в себе си. Това уточни вицепрезидентът Илияна Йотова пред участниците в заключителната част на интернационалната конференция „ Живописна България. Български литературни направления II “.

На срещата в президентството на младите учени бяха връчени документи за присъединяване им в програмата.

В интернационалния план вземат участие учени и студенти от 10 европейски университета, два от които - български: това са Пловдивският университет „ Паисий Хилендарски “ и Софийският университет „ Свети Климент Охридски “.

Второто издание на литературните направления от живописна България е под патронажа на вицепрезидента:

„ Век, в който нормално споделят: всичко е технологии, всичко би трябвало да бъде цифрово, с цел да запазим човешкото в себе си, имаме потребност от дух и от красивото слово. А вие скъпи младежи в действителност сте повелители на словото “.

Проектът създава литературни направления, които съчетават творби на български създатели със забележителности в страната. Един от научните ръководители на програмата - професор Любка Липчева, уточни:

" Увеличихме броя на преведените текстове, създадохме цели нови направления. В числа това са 14 създадени маршрута, на 9 езика, пълнотекстово преведени на прелестен български ".

Литературният маршрут на Варшавския университет показва София Кренц:

„ Разглеждаме по какъв начин несъмнено място в България въздейства върху творчеството на разнообразни поетеси, писатели, художници. В нашия маршрут са включени Пловдив, Кюстендил и Старо Железаре “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР