Във Варна пристигна правителственият самолет с моряците от кораба Царевна

...
Във Варна пристигна правителственият самолет с моряците от кораба Царевна
Коментари Харесай

Никой не ни е спасявал, не е имало правителствена операция : БГ моряците

Във Варна дойде държавният аероплан с моряците от кораба Царевна от обсаденото украинско пристанище Мариупол.

 

Напомняме, че те бяха блокирани над 50 дни. От тях 14 души  са български жители и един е на Украйна, ученик на българското военноморско учебно заведение. Не излиза наяве имало ли  е френски инструктори от НАТО на кораба, за които се твърдеше, че са провалили няколко опита за евакуация и какво стана с тях.

 

Близките на моряците ги посрещнаха още на пистата. На летището беше и министър председателят Кирил Петков, съпроводен от външния министър Теодора Генчовска. Те следиха разбиването на мита за спецоперация по спасяването на моряците, персонално направлявана от Петков и че корабът не бил нападнат.

" Страшно беше. Война е ”, бяха първите думи на моряците от Царевна. " Не е прелестно да те стрелят начело и откъм гърба. Военните дейности се водеха в региона на нашия транспортен съд. Има вреди по кораба ", описа Стефан Янев, който е трети монтьор на кораба. Той добави, че когато са се водели военни дейности, всеки се криел, където откри.

 

" Някои от момчетата снимаха, тези които бяха по-смели ", добавя още Янев. Думите му удостоверяват излезли по-рано денем в съветски Телеграм-канал фрагменти на интонации от снаряд Царевна, оповестява Dariknews.

 

На въпрос по какъв начин е протекла евакуацията те дадоха отговор, че в един миг са взели нещата в свои ръце. " Трябваше да създадем крачката и да слезем от кораба ", споделиха моряците. Напомняме, че на 14 април съпруги на моряците оповестиха, че те са се евакуирали сами, без помощта на българските управляващи, с които нямали контакт.

 

" От кораба излязохме ние, оттова бойци от Донецката национална република (ДНР) ни ескортираха, държаха се с нас доста добре, доста човешки, храниха ни, пазеха ни ”, описаха моряците. Войниците ги качили на рейс и ги закарали в хотел в Донецк (контролиран от проруските сили), а оттова – в Ростов на Дон (Русия).
" Руснаците се държаха с нас доста добре. Ескортираха ни, пазиха ни. Много човешко отношение ", описаха сънародниците ни.

 

" Надявам се до седмица-две да се приберат и останалите моряци ", сподели Даниел Стефанов, който е управител на компанията, която ръководи кораба Царевна.

 

Напомняме, че по-рано българските управляващи отхвърлиха изказванията на ДНР, че корабът Царевна  е покорен от извънредно десния батальон Азов на украинските сили.

 

На 13 април министър председателят Петков разгласи на брифинг в Министерски съвет, че е в ход евакуация на част от екипажа на кораба Царевна. Спасяването на българския екипаж съответствува с новината, че над 1000 украински морски пехотинци се предадоха в Мариупол.

 

" Предстои групата да се придвижи до Донецк ", съобщи Петков тогава. Той обаче не посочи за какво евакуацията мина през територия, следена от проруските сили.

 

На 14 април началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов заяви в авиобаза Граф Игнатиево, че моряците от кораба Царевна са добре и на безвредно място, без да дава информация къде се намират, напомня Българска телеграфна агенция.

 

Този уикенд управляващите на ДНР сами помолиха българските управляващи да приберат екипажа на Царевна, който чака с дни завръщането в родината. От Министерство на външните работи с дни не отговаряли. От външно обясниха, че не го правели, тъй като не признават ДНР, до момента в който в действителност иде тирада за филантропичен проблем. След новината от ДНР Министерски съвет обаче изпрати аероплан да вземе българите.

 

Кирил Пламенов

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР