Във външната политика на Сърбия ще бъдат направени дълбоки и

...
Във външната политика на Сърбия ще бъдат направени дълбоки и
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия ще промени външната си политика след решението на Съвета на Европа за Косово

Във външната политика на Сърбия ще бъдат направени дълбоки и фундаментални промени, откакто Съветът на Европа гласоподава за участието на Косово, съобщи президентът Александър Вучич, представен от Анадолската организация.

Думите на Вучич бяха направени, откакто Комитетът на министрите на Съвета на Европа утвърди молбата на Косово за участие в Съвета и я препрати на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

" Ще работим по него с детайлите на грижа за двустранните връзки във външната политика, като не излизаме отвън границите на реципрочността. Ако някой не почита нашата териториална целокупност, за какво ние да почитаме неговата? ", съобщи Вучич. " Защо би трябвало да пазиме нечия териториална целокупност непременно, в случай че тя е срещу нашата? Това не са тектонични, а дълбоки и основни промени в политиката и виновното отношение към нашата страна. "

Вучич благодари на Унгария, Испания, кипърската гръцка администрация на Южен Кипър, Румъния, Азербайджан и Грузия, че не са дали своят вот за Косово.

``Хората, които поддържаха общественото интернационално право и Устава на Организация на обединените нации - не би трябвало да забравяме какво направиха за нас и постоянно би трябвало да знаем, че тези страни са преди всички останали ", сподели той.

Министърът на външните работи Ивица Дачич съобщи, че Сърбия ще промени отношението си към страните, които се въздържаха при гласуването.

" Всичко това ще се отрази на нашето отношение в бъдеще. Черна гора, да вземем за пример, може да се въздържи и да прояви известно почитание към нашите проблеми. Черна гора поддържа кандидатурата на Косово. Те ще се нуждаят от нашия глас, само че към този момент не би трябвало да чакат позитивен метод от наша страна``, сподели Дачич.

В понеделник Дачич дефинира утвърждението на кандидатурата като срам.

Той съобщи, че процесът ще навреди и на договарянията в границите на разговора сред Белград и Прищина за нормализиране на връзките.

" Това решение несъмнено хвърля сянка върху Хартата на Съвета на Европа, тъй като за първи път се подава молба за страна, която не е страна и не е приета от Организация на обединените нации ", съобщи Дачич.

Говорителят на Европейската комисия Петер Стано съобщи, че институциите на блока са отбелязали, че Сърбия е гласувала срещу приемането на молбата на Косово за участие в Съвета на Европа.

В понеделник Косово разгласи, че Комитетът на министрите на Съвета на Европа е одобрил молбата му за участие и я е препратил на ПАСЕ.

Испания, Сърбия, Румъния, Грузия, кипърската гръцка администрация на Южен Кипър, Унгария и Азербайджан гласоподаваха срещу молбата.

Гърция, Словакия, Молдова, Украйна и Босна и Херцеговина се въздържаха от гласоподаване, а Германия, Андора, Албания, Австрия, Белгия, Обединеното кралство, България, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Хърватия, Холандия, Исландия, Ирландия, Италия, Швеция, Швейцария, Черна гора, Северна Македония, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Монако, Норвегия, Полша, Португалия, Сан Марино, Словения и Турция поддържаха кандидатурата, оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР