Във футбола от години се точат спорове кой е най-добрият

...
Във футбола от години се точат спорове кой е най-добрият
Коментари Харесай

ПСЖ и световният футбол вече имат своя най-велик №30

Във футбола от години се точат разногласия кой е най-хубавият вратар (№1) в историята, кой е най-хубавият нападател (№9) или най-хубавият реализиращ халф (№10). От вторник вечер обаче към този момент е вън от подозрение кой е най-великият №30. Именно с този номер ще играе Лионел Меси в новия си клуб - " Пари Сен Жермен ".

От аржентинеца не се чака да популяризира тази фланелка. Той към този момент го стори, защото №30 ще се носи от футболиста с най-вече самостоятелни награди в света (6 оценки " Златна топка " ), а също по този начин рекордьор по голове за един клуб ( " Барселона " ) в цялата история и №1 по асистенции в международния футбол въобще. И още доста в същия дух... Че №30 е с необикновен статут в ПСЖ потвърдиха и хилядите почитатели, които се подредиха на голяма опашка пред " Парк де Пренс ", с цел да си купят екип на новия си любим (само за един продажбите на почитател продукти около Меси надвиши умопомрачаващите 30 млн. евро, с което клубът към този момент си върна една годишна заплата на футболиста).

Еуфорията е тотална. Привърженици на ПСЖ започнаха да се тълпят по улиците на Париж и на летище " Бурже " незабавно щом бе получено удостоверение за прехвърлянето и още преди Меси да е отлетял от Барселона за френската столица.  " Имаме огромни упоритости за нашия план и в този момент те се потвърждават с идването на най-хубавия състезател в света. Това обаче е единствено началото ", съобщи доволният президент на парижани Насер ал-Хелайфи.

 

Той улучи точния миг,

 

с цел да реализира от дълго време чаканата цел - привличането на Меси. Съобщението за раздялата на суперзвездата с " Барселона " бе последвано от бърза реакция и ясна оферта - контракт за две години плюс алтернатива за още една и заплата от 35 млн. евро на сезон. Помогнаха и положителните другари на Лео в ПСЖ - Анхел ди Мария и Леандро Паредес, както и някогашният му съотборник в " Барса " Неймар, който от 2017 година радва почитателите на " Парк де Пренс ". Важен бе и диалогът с най-важният аржентинец (досега) в ПСЖ - треньорът Маурисио Почетино, който доубеди Меси.

" Беше ми доста трудно да направя смяна след толкоз години в тима. Щастието обаче в този момент е голямо. ПСЖ като клуб изцяло дава отговор на моите упоритости. Това е моята цел - да продължа да спечелвам трофеи. Мечтата ми е да печеля още веднъж Шампионската лига и аз съм дошъл на идеалното място, за да го направя. Променил съм се доста от началото на кариерата ми. Но имам същия възторг като дете. Обичам да играя и да спечелвам ", съобщи Лионел Меси при представянето си.

Все още не е ясно по кое време ще е дебютът му с екипа на парижани, защото 34-годишният аржентинец бе във почивка след Копа Америка. Все отново упованията са това да е на 11 или 12 септември (след паузата за мачове на национални отбори), когато " Пари Сен Жермен " по стратегия приема " Клермон Фут " в V кръг на Лига 1.

Дотогава, и без Меси да е играл, клубът към този момент натрупа солидни облаги, благодарение на новата си огромна звезда, както стана дума. За разлика от " Барселона ", където се чака напускането на водача на отбора да донесе загуби за към 137 млн. евро, като 34 млн. от тях ще бъдат единствено от продажби на фенски продукти.

В Испания не престават да се питат 

 

за какво не бе подписан считаният за сигурен нов контракт

 

сред " Барса " и Меси, а и дали клубът стори всичко допустимо. От " Барселона " се оправдаха с разпоредбите на Ла Лига, че един клуб не може да харчи за заплати повече от 60% от годишните доходи. А сметките не излизаха, даже и с признатото от Меси понижение с 50% на заплатата му. Въпреки това е имало вид, при който нещата да се получат - " Барселона " да утвърди подготвяната договорка сред Ла Лига и компанията CVC на стойност 2.7 милиарда евро, съгласно която капиталовият фонд получава правото да се разпорежда с 10% от правата на испанското състезание. Едно " да " от президента на " Барса " Жоан Лапорта би осигурило на клуба 270 млн. евро. От тази сума 70% би трябвало да отидат за инвестиции по инфраструктурата и технологиите, 15% за заплати и прехвърляния и 15% за погасяване на задължения. С тази помощ " Барса " би могла да откри врата да задържи Меси. Но Лапорта отдръпва в началото обещаната поддръжка към Ла Лига за договорката. Най-вероятно, тъй като тя застрашава проекта за Суперлигата, който " Барселона " и " Реал " към момента поддържат макар острото неодобрение на УЕФА. Затова и заглавието на в. " Ла Вангуардия " - " Суперлигата, която коства един Лео ", може би най-точно разказва повода за раздялата с Меси.

Лапорта изясни: " Барселона " е 122-годишна институция, която е над играчите, даже над най-хубавия състезател в света ". Но може би почитателите (включително и тези, които избират ръководството) са почнали да мислят по този начин за самия Лапорта след напускането на огромния им любим.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР