Във Франция започна една от най-мащабните стачки за последните години.

...
Във Франция започна една от най-мащабните стачки за последните години.
Коментари Харесай

Национална стачка във Франция: Затруднено е придвижването в Париж

Във Франция стартира една от най-мащабните стачки за последните години. Придвижването в Париж и покрайнините е мощно затруднено. Планирани са 250 протестни шествия в цялата страна. От българското външно министерство предлагат на сънародниците ни във Франция да се осведомят навреме за ситуацията там, като при потребност могат да се свържат с посолството ни в Париж.

Причина за недоволството е пенсионната промяна, предлагана от президента Еманюел Макрон. Според нея служащите в доста браншове ще бъдат принудени да се пенсионират по-късно или ще получат по-малки пенсии. Предложението на властта е да има универсална пенсионна система, основана на точкова система. Ще стачкуват заетите в транспортния бранш - наземен и въздушен.

От 16-те линии на метрото в Париж и покрайнината ще се движат едвам пет. Силно редуцирани са и жп композициите. В митинга ще се включат още лекари и медицински сестри, юристи, служители на реда, заетите в енергийния бранш, пощенските чиновници и учителите.
Фредерик Даби, анализатор: Основата на казуса е неналичието на изясненост, сива зона. Хората са тревожни, тъй като държавното управление не съумява да обясни желанията си за пенсионната промяна. Пенсионната промяна ще бъде повратната точка за мандата на Макрон, тъй като това е съществена тематика за французите. А и залага на карта способността на президента да прави промени.
Социологическо изследване демонстрира, че 69% от обществото застават зад стачката, като най-силна е поддръжката за нея измежду хората сред 18 и 34 годишна възраст. Администрацията на Макрон се надява да избегне повтаряне на общата стачка от 1995 година. Тогава транспортните проблеми продължиха 3 седмици и доведоха до отхвърли на държавното управление от промяна.

По думите на министъра на вътрешните работи Кристоф Кастанер са подхванати всички нужни ограничения за гарантиране на сигурността по време на митинга. Той обаче не изключи вероятността да се стигне до конфликти сред стачкуващи и полиция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР