Във Франция днес ще бъде погребан 17-годишният Наел, който бе

...
Във Франция днес ще бъде погребан 17-годишният Наел, който бе
Коментари Харесай

Четвърта нощ на размирици във Франция, днес погребват застреляния от полицай младеж

Във Франция през днешния ден ще бъде заровен 17-годишният Наел, който бе погубен от служител на реда по време на пътна инспекция в предградие на столицата Париж във вторник, съобщи Ройтерс.

Случаят провокира обвинявания против полицията в приложимост на несъразмерна мощ и отприщи вълна от принуждение в редица градове в страната, както и в съседна Белгия.

Вчера френските управляващи ограничиха придвижването на публичния превоз за трета поредна вечер в опит да овладеят обстановката. Около 45 000 служители на реда и няколко бронирани автомобила се включиха в потушаването на митингите, които продължиха четвърта поредна нощ, осведоми Българска телеграфна агенция.

Подпалени бяха здания и транспортни средства, имаше разграбени магазини, а президентът  Еманюел Макрон се оказа изправен пред най-тежката рецесия след митингите на " жълтите жилетки ", които избухнаха през 2018 година.

Безредиците се развихриха в цялата страна, в това число в градове като Марсилия, Лион, Тулуза, Страсбург и Лил, както и в Париж, където във вторник в предградието Нантер беше убит 17-годишният Наел М., който е бил от алжирски и марокански генезис.

Смъртта му още веднъж разпали недоволството измежду бедните градски общности със смесено население, които се оплакват от полицейско принуждение и прояви на расизъм.

Вътрешният министър Жералд Дарманен заяви, че нощес са били арестувани 270 души, с което общият брой на задържаните от началото на размириците надвишава 1100 души.

В обществените мрежи се появиха фрагменти, на които се вижда детонация, раздрусала остарелия пристанищен регион на Марсилия. Градските управляващи обявиха, че аргументите за гърмежа се проверяват и че няма данни за потърпевши.

В централната част на Марсилия протестиращите разграбиха оръжеен магазин и откраднаха няколко ловни пушки, само че не и муниции, заяви полицията. Един човек е бил задържан с пушка, която евентуално е била взета от магазина. В Марсилия са били арестувани общо 80 души, а трима чиновници на реда са били леко ранени. Кметът Беноа Паян прикани държавното управление неотложно да изпрати спомагателни елементи за битка с безредиците.  

В третия по величина град във Франция - Лион, жандармерията изпрати бронетранспортьори и хеликоптер.  

Дарманен изиска от локалните управляващи в цяла Франция да спрат придвижването на рейсовете и трамваите от 21:00 ч. локално време (19:00 ч. по Гринуич) и съобщи, че са изпратени 45 000 служители на реда, което е с 5000 повече от предходния ден.

" Следващите часове ще бъдат решаващи и знам, че мога да разгадавам на вашите безупречни старания ", обърна се той към пожарникарите и служителите на реда.

В основната вечерна новинарска емисия на телевизия Те Еф 1 вътрешният министър разяснява въпроса дали държавното управление ще разгласи изключително състояние.

" Съвсем просто: не изключваме нито една догадка и ще забележим какво ще реши президентът след довечера ", изясни Дарманен.

В Париж полицията разчисти протестиращите от емблематичния централен площад " Конкорд ".

От експлоадирането на размириците до момента са ранени над 200 служители на реда, а стотици стачкуващи са задържани. Дарманен уточни, че междинната им възраст е 17 години.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР