Във Франция беше постановена окончателната присъда по второто дело за

...
Във Франция беше постановена окончателната присъда по второто дело за
Коментари Харесай

Във Франция осъдиха чичото на Башар Асад

Във Франция беше постановена окончателната присъда по второто дело за „ непозволено добито имущество “ против Рифаат ал Асад, чичо на сирийския водач Башар Асад, който беше наказан през вчерашния ден на 4 години затвор за нелегално придобиване на благосъстояние, оценено на 90 млн. евро, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Касационният съд отхвърли жалбата на някогашния сирийски вицепрезидент, който в този момент е на 85 години, като направи дефинитивна присъдата затвор и конфискацията на имущество, произнесени в Париж на първа инстанция на 17 юни 2020 година, а по-късно на 9 септември 2021 година.

Рифаат ал Асад беше наказан за пране на сирийски публични средства от проведена незаконна група и данъчни измами при утежняващи условия сред 1996 година и 2016 година. Освен това той беше наказан за прикрито наемане на домакински личен състав. Бивш стожер на режима в Дамаск, Рифаат ал Асад беше началник на елитните сили за вътрешна сигурност, Бригадите за защита, които потушиха в кръв ислямистко въстание през 1982 година в град Хама. Това му завоюва прозвището „ касапинът от Хама “. През 1984 година той напуща Сирия след несполучлив опит за прелом против брат му Хафез Асад, установявайки се в Швейцария, а по-късно във Франция, където от този момент се показва като съперник на режима. През есента на 2021 година някогашният вицепрезидент се завърна в Сирия след 37 години заточение, заяви проправителствена медия.

Рифаат ал Асад не участва на двата процеса против него, като отбраната му уточни съществени здравословни проблеми като причина за това. Адвокатите му твърдяха, че положението му идва от дарения от Абдула, престолонаследник, а по-късно крал на Саудитска Арабия, а не от сирийската държавна хазна. Френското правораздаване обаче реши, че има задоволително доказателства, с цел да заключи, че той в действителност е получил 300 млн. $ от брат си, когато напусна Сирия през 1984 година, в границите на " контрактувано заточение ".

Удостоен с Ордена на почетния легион във Франция през 1986 година за „ оказани услуги “, Рифаат ал Асад е застрашен от правосъден развой в Испания по доста по-широки съмнения по отношение на благосъстояние, оценено на 600 млн. евро. Той също е съден в Швейцария за военни закононарушения, осъществени през 80-те години.

По случая са запорирани две имения, десетки жилища в богатите квартали на френската столица, имение със палат, офиси и парцел в Лондон и други. След днешното решение на съда цената им теоретично би трябвало да бъде върната на Сирия според новия механизъм за връщане на активи, добити посредством машинация от задгранични водачи, признат от Народното събрание през 2021 година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР