Във фокуса на новата препоръка е терористичното съдържаниеНезаконното офлайн съдържание

...
Във фокуса на новата препоръка е терористичното съдържаниеНезаконното офлайн съдържание
Коментари Харесай

ЕС затяга мерките срещу незаконно онлайн съдържание

Във фокуса на новата рекомендация е терористичното наличие

Незаконното офлайн наличие е нелегално и онлайн, безапелационна е новата рекомендация на Европейска комисия

Европейската комисия предложи тази седмица серия от оперативни ограничения – съпроводени от нужните защитни механизми, които би трябвало да се подхващат от сдруженията и страните членки за активизиране в битката против противозаконното онлайн наличие, преди да реши дали ще е належащо да се предложи законодателен акт.

Препоръките се ползват към всички форми на противозаконното наличие – от терористичното наличие до подклаждане на ненавист и принуждение, материали за полово принуждение над деца, фалшифицирани артикули и нарушавания на авторското право, прецизираха от Брюксел.

Терористичното наличие носи най-големи вреди първите няколко часа след появяването си, защото се популяризира бързо и води до съществени опасности за жителите и обществото като цяло. Предвид незабавния темперамент на въпроса, в Препоръката акцентът се слага по-специално върху терористичните материали: те следва да се отстранен в границите на един час откакто правоприлагащите органи и Европол са подали сигнал на платформата.

Незаконното офлайн наличие е нелегално и онлайн. Незаконно наличие значи всяка информация, която не дава отговор на наредбите на законодателството на Европейски Съюз или на страна членка. Това включва терористично наличие, материали за полово принуждение над деца, противозаконните изявления, пораждащи ненавист, комерсиалните спекулации и измами или нарушавания на правата върху интелектуална благосъстоятелност.
още по тематиката
Препоръката дефинира оперативните ограничения, които би трябвало да се подхващат от сдруженията и страните членки във връзка с откриването и премахването на противозаконното наличие посредством ответни (т.нар. „ известие и деяние “) или самодейни ограничения. Тя съдържа точни избрания на другите аспекти на битката с противозаконното онлайн наличие.

В Препоръката са избрани ясни механизми за подаване и обработка на сигналите за дейно разкриване и идентифициране на терористичното наличие и за попречване на повторната му поява, включително съответни инструкции, като периоди (един час от съобщението) за оценка и следващи дейности за унищожаване на наличието – да вземем за пример, сигналите, показани от звеното на Европейски Съюз за сигнализиранe за нелегално наличие в интернет (IRU) към Европол и съответните звена на страните членки, за които следва да се плануват ускорени процедури.

На последно място, в резултат на апелите на водачите на Европейски Съюз в нея се предлага постоянно и транспарантно докладване от страна на интернет платформите за подхванатите дейности и техния действителен резултат. В Препоръката са конкретизирани механизмите за сигнализиране на противозаконното наличие, които онлайн платформите следва да основат, както и детайлности за метода на култивиране на известията за нелегално наличие (процедури за известяван и действие).

Също по този начин онлайн платформите се предизвикват да подхващат самодейни ограничения за идентифициране и унищожаване на противозаконното наличие, в това число посредством автоматизирани средства, като филтри при качване на наличие, когато това е оправдано.

С Препоръката се изисква също по този начин от онлайн платформите да подхващат серия от ограничения по отношение на прозрачността, включително по отношение на политиката си към наличието, и постоянно да рапортуват за дейностите си във връзка с противозаконното наличие.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР