Във финансовия свят настъпват сериозни промени, благодарение на напредъка на

...
Във финансовия свят настъпват сериозни промени, благодарение на напредъка на
Коментари Харесай

Вградените финанси - новата технология, която променя разплащанията

Във финансовия свят настъпват съществени промени, с помощта на напредъка на финтех сегмента и появяването на голям брой новаторски решения в тази област. Потребителските привички се трансформират с бързи темпове и уеб банкирането последователно измести ходенето в банковите офиси, с цел да бъде на собствен ред сменено от мобилните финансови приложения. Налага се въпросът: Коя е идната иновация в региона на разплащанията и отговорът съгласно мнозина е така наречен вградени финанси (embedded finance).
Какво съставляват вградените финанси?
Вградените финанси включват консолидиране на услуги като заплащания, кредитиране, обезпечаване и други в нефинансови приложения и платформи. Подобно начинание изисква ползотворно съдействие сред финансовата организация и приближен IT сътрудник с опит в интеграцията на разнообразни платформи и разнородни технологии.

“Вградените финанси са една от бързо разрастващите се трендове в света на разплащанията. Те трансформират напълно метода, по който използваме финансовите услуги и намират приложение в разнообразни промишлености, измежду които електронната търговия, заплащането на комунални услуги, телекомуникациите, културните събития, споделеното пътешестване и доста други ” – изяснява Александър Станев, СТО Финансова вертикала в “Сирма Груп Холдинг ”. Компанията е измежду пионерите у нас в региона на финансовите технологии и през днешния ден предлага решениятехнологични услуги и ИТ съвещания за внедряването на embedded finance както в България, по този начин и в други страни.
Предимства на вградените финанси
Тази новаторска технология може да направи финансовите услуги налични за по-широка публика, в това число и в райони, където липсва нужната банкова инфраструктура. Освен това, посредством основаването на партньорства, бизнесите могат да понижат разноските за обслужване на клиенти, което е от изгода както за тях, по този начин и за потребителите.

Освен това вградените финанси основават условия за спомагателни източници на доходи. А обработването на огромни размери от данни разрешава на фирмите да придобият по-добра визия за държанието на клиентите, която може да се употребява за адаптиране на техните оферти и възстановяване на процеса на взимане на решения.
Приложение
В сферата на онлайн извършването на покупки, технологията може да улесни клиентите да правят транзакции и доставчиците да получават заплащания. Онлайн търговците могат да вземем за пример да оферират вградени благоприятни условия за финансиране при заплащане на каса, което ще разреши на клиентите да заплащат покупките на вноски или да употребяват безпроблемно цифрови портфейли.

Търговските центрове, моловете и огромните магазини могат да оферират на клиентите вградени варианти за финансиране, което им разрешава да купуват артикули и уреди с гъвкави проекти за заплащане. Това освен може да подтиква продажбите, а и да увеличи лоялността на клиентите.

Компаниите за комунални услуги могат да си партнират с банки или финтех снабдители, с цел да вградят благоприятни условия за заплащане в мобилни приложения, уеб страници или в разнородни IoT устройства. Нещо повече – доставчиците на комунални услуги могат да интегрират такива решения, с цел да оферират предплатени услуги за електрическа енергия, вода или газ. Клиентите, от своя страна, ще могат да предплащат за потреблението си, което е изключително потребно за бюджетирането.

Приложенията за споделено пътешестване нормално оферират застрахователно покритие за пасажерите или водачите. А услугите за шерване на коли могат да интегрират благоприятни условия за финансиране на транспортните средства. Доставчиците на транспортни средства чартърен могат да оферират лични цифрови портфейли и да дават опция за персонализиране на пътуванията, в това число посредством потребление на локални способи за заплащане или автоматизирано култивиране на заплащанията за постоянно пътуващите.

“Организации от редица други промишлености биха могли да употребяват решения за вградени финанси, което може да им донесе нови клиенти и да усъвършенства процесите в активността им ” – добави Александър Станев от “Сирма Груп Холдинг ”.
Предизвикателства пред вградените финанси
Вграждането на финансови услуги в нефинансови приложения изисква от предприятията да се ориентират в комплицирания регулаторен пейзаж, което може да отнеме доста време и да коства скъпо. Освен това, ръководството на финансови данни и транзакции изисква надеждна инфраструктура за сигурност. Компаниите би трябвало да обезпечат сходство с условията за отбрана на данните и неприкосновеността на персоналния живот, изключително поради сензитивния темперамент на финансовата информация.

Изграждането на подобаващи партньорства и безпроблемното консолидиране на финансовите услуги в нефинансови платформи също може да бъде предизвикателство, защото могат да зародят проблеми със съвместимостта и механически спънки.

Източник: ПР Агенция Кросроудс България ООД

Вижте също: Кредитни карти – по какъв начин да ги използваме рационално?
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР