Във Фейсбук се разпространява информация, че полицаи в Париж са

...
Във Фейсбук се разпространява информация, че полицаи в Париж са
Коментари Харесай

В Париж арестуваха жена, защото опитала да пазарува ``без паспорт за ваксина``. Това е фалшива новина |

Във Facebook се популяризира информация, че служители на реда в Париж са нападнали и задържали жена, тъй като се опитвала да пазари в мол без “паспорт за ваксина ”. Публикациите съдържат малко видео, на което се вижда по какъв начин група от към 10 служители на реда тичат към две дами, нанасят няколко удара против едната и я арестуват. Читател на Factcheck.bg попита дали информацията, че дамата е била арестувана, тъй като е желала да пазари без “паспорт за ваксина ” е вярна.



Към 15 септември единствено показаният на фотографията пост е бил забелязан повече от 3 700 пъти, има 319 лайкове (включително и други интеракции), близо 70 коментара и е споделен 425 пъти. Допълнителна инспекция демонстрира, че същото видео е публикувано в доста групи в обществената мрежа (като “Аз няма да се в@ксинирам! ”) с разнообразни съпътстващи текстове и мнения като: “Лов на вещици в 21 век!!! ”, “Новата действителност ”, “Новият международен ред ” и други.

Проверката на Factcheck посредством инструмента InVID/WeVerify откри, че видеото е снимано на 4 септември 2021 година, събота, по време на митинг против въвеждането на здравен пропуск в Париж. се изисква за чиновници, работещи избрани специалности, обезпечава достъп до заведения, музеи, транспортни и други услуги. Документът се издава на хора, които са изцяло имунизирани, преболедували COVID-19 или хора с негативен тест, изработен до 72 часа.

Първоизточник на е журналистът от Loopsider Амар Тауалит. Това се удостоверява и от към този момент направена на видеото от плана на френската медия.

Видеото на журналиста е съпроводено със следния текст: “BRAM-M (френски мобилни бригади, основани през 2019 година за интервенция по време на демонстрации – бел. ред.) се намесва в комерсиалния център Westfield и в метрото, с цел да разпръсне стачкуващите #AntiPassSanitaire. Няколко ареста #manifestation4septembre #paris ”.

La Brav M intervient dans le centre commercial Westfield et dans le métro pour disperser les manifestants. Plusieurs arrestations.
— Amar Taoualit (@TaoualitAmar)

Какво тъкмо се е случило по време на демонстрацията?

Колегите от CheckNews събират материали от медии и публицисти, с цел да изяснят обстоятелствата към видеото. Става ясно, че на 4 септември в Париж е имало оповестени няколко демонстрации против здравните пропуски. Група от към 100 души обаче се откъсва от проведеното и следено от органите на реда шествие и се насочва към Châtelet – Les Halles в центъра на Париж. Както се вижда от тази в Туитър, тълпата нахлува в комерсиалния център, намиращ се в подлеза, като охранителите не съумяват да затворят вратите или да удържат протестиращите. От други видеа (,,,, и ) се вижда по какъв начин протестиращите влизат в метростанцията под комерсиалния център, където се случва и карцерът.

Envahissement de Châtelet Les Halles Paris par les anti pass sanitaire.
— AnthoZ (@AnthoDepe)

В формалното изказване на полицията (може да бъде забелязано в тази в Туитър на френски) се твърди, че органите на реда са се намесили, с цел да предотвратят вреди и експанзия. Посочва се, че незабавно след идването на служителите на реда, против тях е упражнено принуждение и са хвърляни предмети. Това била и повода за задържането на трима души. Според прокуратурата в Париж по време на демонстрациите са арестувани четирима души, а против мъж и жена са повдигнати обвинявания за “неуважение и протест против лице, отговорно за опазването на публичния ред ”. Френските публицисти допускат, че става дума точно за дамата, снимана на видеото.

CheckNews показва обаче, че от събраните материали се виждат физически спречквания сред стачкуващи и служители на реда, само че в нито един миг не може да се разпознава мятане на предмети против служителите на реда при идването им в комерсиалния център.

ПРОВЕРЕНО:

Разпространяваната информация във Facebook е единствено частично вярна – видеото в действителност е снимано по време на митинги против здравните пропуски и в действителност има задържани протестиращи. Не дава отговор на истината обаче изказванието, че те са арестувани, тъй като са протестирали или тъй като са желали да пазарят “без паспорт за ваксина ” – повода за арестите е демонстрация на експанзия против органите на реда. Използваната фраза “паспорт за ваксина ” също не е правилна, защото става дума за документ, който се издава както на имунизирани хора, по този начин и на такива, които са преболедували Ковид-19 или имат негативен тест.



Публикацията е основана с поддръжката на Европейския съюз. Отговорността за наличието е напълно на.

Божидар Ангелов,

Божидар Ангелов е докторант по медийна политика и право на Европейски Съюз в катедра „ Европеистика “ на СУ „ Св. Климент Охридски “. Пътят му в публицистиката стартира като стажант в телевизия BiT и районния център на Българска национална телевизия в Благоевград. Редактор е в осведомителните уеб сайтове News.bg и Money.bg, а по-късно става и водещ на новинарски блок на предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR. Темата за битката с дезинформацията и ползата му към инспекцията на обстоятелствата потеглят от президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година Година по-късно пази магистърска теза на тематика „ Ролята на медиите за ограничението на подправените вести (fact-checking) “ в магистърска стратегия „ Е-Европа “.


Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР