Във Facebook вече си честитят първия сняг, тъй като над

...
Във Facebook вече си честитят първия сняг, тъй като над
Коментари Харесай

Сняг, виелици и предупреждения да не се пътува: зимата дойде, a София не е изненадана

Във Фейсбук към този момент си честитят първия сняг, защото над Софийско и Монтанско той е реалност.

Придружават го облаци, сдържан, леден вятър и чувство за зима.

От АПИ предизвестяват водачите в страната да бъдат извънредно деликатни.

Министерство на вътрешните работи съветвапътуващите през планинските проходи да бъдат с готови коли. В противоположен случай, полицията ще стопира всички, чиито коли не са оборудвани за зимни условия.

Температурите са в интервала от 2°С до 11°С. Слаб дъжд вали в цялата страна. Слаб сняг вали в проход „ Петрохан “, Монтанско, както и над столицата.

Пътните настилки са най-вече мокри, по високите и усойни места, където може да има замръзване са обработени за придвижване при зимни условия.

Този път обаче столицата не е сюрпризирана.

" На 56 точки в София са ситуирани 171 снегорина ", сподели по bTV шефът на Столичния инспекторат инж. Николай Неделков.

На пътя за Алеко в подготвеност са четири снегорина, а службата разполага и с два роторни снегорина.

" Общо 11 спешни екипа са в подготвеност да реагират при утежняване на времето, съобщи шефът на " Аварийна помощ и предварителна защита " Красимир Димитров. Освен пътищата към Витоша, се следят и всички съществени пътни артерии на територията на София, както и се обезпечава естественото придвижване на градския превоз при зимни условия.

Кметът на столицата Васил Терзиев посочи, че са извършени редица срещи, както с Инспектората, по този начин и със работа " Аварийна помощ и предварителна защита ", КАТ и компаниите по почистването, с цел да се подсигурява, че " няма да има проблем и идния сериозен снеговалежняма да затрудни града. "

През идващите 48 часа, под въздействие на средиземноморски циклон, преминаващ южно от България, метеорологичната конюнктура доста ще се усложни, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

До сутринта в Западния Предбалкан и по високите полета от Западна България дъждът ще премине в сняг. Минималните температури ще бъдат сред 8° и 13°, в Северозападна България и Софийско: 2°-3°. Атмосферното налягане е по-ниско от междинното за месеца - доста ще се намали.

В неделя ще остане доста прохладно. Валежите от запад на изток последователно ще стопират, най-късно, едвам по здрач - и в Североизточна България, където към момента количествата ще са обилни, виелиците ще продължат.

По проходите в Източна Стара планина ще има навявания и преспи. От югозапад облачността ще стартира да се раздира и да понижава. Студено време, в доста региони с негативни минимални температури и оптимални към нулата.

В понеделник вятърът ще отслабне.Ще има променлива облачност, по-често до слънчево.

Нощните температури ще се намалят още и минималните тук-там в котловините ще са до минус 8° - минус 10°, а дневните ще са сред минус 1 и 4, в югоизточните региони до 5°-6°. Привечер вятърът ще се ориентира краткотрайно от югозапад, облачността от запад още веднъж ще стартира да се усилва.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР