Вътрешнопартийната криза в най-голямата опозиционна сила в Турция остава водеща

...
Вътрешнопартийната криза в най-голямата опозиционна сила в Турция остава водеща
Коментари Харесай

Кризата в най-голямата опозиционна сила в Турция се разраства

Вътрешнопартийната рецесия в най-голямата опозиционна мощ в Турция остава водеща тематика на турските вестници и във вторник. " Спор за креслото в НРП " (Народнорепубликанската партия), написа в. " Карар ". " Индже развя байрака ", гласи заглавието на вестника, който твърди, че рецесията в опозиционната групировка освен не затихва, само че и се разраства.

Кризата се породи след президентските и парламентарни избори на 24 юни, на които кандидат-президентът на НРП Мухаррем Индже получи 30.6 % от гласовете - със седем процентни пункта повече от гласовете за партията. Резултатите провокираха апели от страна на членове и симпатизанти на НРП за оставката на водача на партията Кемал Кълъчдароглу. Индже беше противник на Кълъчдароглу за лидерския пост в НРП на два предходни конгреса.

" Карар " написа, че Мухаррем Индже е изпратил през вчерашния ден обръщение на водача на НРП да свика ексклузивен конгрес и да напусне поста си на ръководител. " В противоположен случай организацията ще позволи казуса ", заплаши той. Отговорът на Кълъчдароглу пък гласял: " (Индже) Проявява неуважителност ".

" Вътрешна война в НРП ", написа и в. " Акшам ", представен от Българска телеграфна агенция. Изданието отбелязва, че историята се повтаря осем години по-късно, а самият Кълъчдароглу е направил предложение на предходния водач на партията Дениз Байкал, каквото самият той в този момент получил от Индже, а точно да бъде почетен ръководител. Преди осем години, в разгара на секс скандал с присъединяване на Байкал, Кълъчдароглу първо оповестил, че няма да се кандидатира за председателския пост, само че няколко дни по-късно издигнал кандидатурата си и предложил на Байкал да стане почетен ръководител.

" Акшам " разкрива, че кавгата в НРП е почнала доста по-рано. Така да вземем за пример, Кълъчдароглу се е съпротивлявал против издигането на Индже за кандидат-президент и даже някогашният президент Абдуллах Гюл, който произлиза от проислямската Партия на справедливостта и развиването, е бил желан от водача на НРП за претендент на светската групировка. По време на предизборната акция Кълъчдароглу и Индже по този начин и не застанали един до различен, а след изборите Кълъчдароглу омаловажи резултата на Индже и разгласи, че той не е постигнал предстоящото, т.е. не е бил сполучлив претендент, написа вестникът.

" Сабите в НРП бяха извадени ", отбелязва и в. " Сабах ". Макар в началото да твърдеше, че не е претендент за председателския пост в НРП и че няма да желае да бъде призован конгрес, през вчерашния ден Индже стартира " война за креслото " и насочи изненадващо предложение на Кълъчдароглу: да стане почетен ръководител, а самият Индже да поеме лидерската позиция, обобщава вестникът. Кълъчдароглу резервира безмълвие пред хвърлената ръкавица на Индже, само че назова държанието му " политическо пренебрежение ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР