Вътрешният министър Бойко Рашков попадна като негативен пример в за

...
Вътрешният министър Бойко Рашков попадна като негативен пример в за
Коментари Харесай

Заплахи на Рашков срещу бТВ попаднаха в доклад на САЩ за правата на човека

Вътрешният министър Бойко Рашков попадна като отрицателен образец в за правата на индивида по света, направен от Държавния департамент.

Поводът е негово изявление в бТВ през май т.г., след което той сподели, че в случай че е притежател на бТВ, ще в профил водещите Биляна Гавазова и Златимир Йочев. Гавазова към този момент не работи в бТВ.

" През май частната национална телевизия bTV излезе с декларация, в която изрази мощна угриженост за медийната среда в страната, тъй като „ служебни лица от всяко държавно управление нямат проблеми да нападат обществено публицисти... с неоснователни изказвания “.

Това беше в отговор на изказването на служебния вътрешен министър Бойко Рашков в ефира на БНР от 17 май по отношение на изявление, което даде по-рано по bTV, че в случай че е притежател, ще „ отстрани” публицистите Биляна Гавазова и Златимир Йовчев, които са го интервюирали ", написа в отчета.

Рашков даде оценката си на водещите в изявление за БНР след присъединяване си в бТВ. Той упрекна водещите, че желаят да забранят Конституцията и да лимитират правата на хората във връзка назначението на учредителка на партията на Васил Божков " Българско лято " Елена Павлова Фичерова-Караиванова за шеф на политическия му кабинет като длъжностен вътрешен министър.

" Видях каква не би трябвало да бъде публицистиката и евентуално методът, по който Гавазова и сътрудникът ѝ (говори за водещите Биляна Гавазова и Златимир Йовчев - бел.ред.) водеха предаването, е доходна активност. Чувах в техните уши техническите средства, с които им споделяха тъкмо какво да ме питат.

Толкова мощен беше звукът в тези механически средства, че те не чуваха моите отговори и по тази причина ми задаваха един въпрос няколко пъти. Не се удивлявам, че България е на 112 място по независимост на словото. Ако съм притежател на тази телевизия, незабавно ще ги отстраня от воденето на предаването ", сподели Рашков в изявление за БНР.

бТВ в декларация осъди изявлението на Рашков тогава.

В отчета на Съединени американски щати за човешките права е маркирано и бавното следствие против служителите на реда, пребили протестиращи сещу държавното управление на Бойко Борисов под колоните на Министерския съвет, като е разказано следствието на случая, включващ гаври със арестувано момиче, снимано от пазител на реда по голи гъди. Отбелязано е, че полицията не е разкрила корист на мощ против журналиста Димитър Кенаров на същите митинги.

В България Държавният департамент показва, че има сериозен проблем с правата на жителите.

" Значителни проблеми с правата на индивида включват достоверни отчети за: принуждение от страна на полицията, в това число корист със свободата на събранията; случайни арести; съществени проблеми със правосъдната независимост; съществени ограничавания върху свободното изложение, в това число принуждение и закани за принуждение против публицисти, както и корпоративен и политически напън върху медиите; съществени корупционни прояви; назадничавост и дискриминация по отношение на ромите; принуждение над деца; и закононарушения, включващи принуждение или закани за принуждение, ориентирани към лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, куиър и интерсексуални лица.

Властите започнаха стъпки за гонене и наказване на чиновници, които са направили нарушавания на човешките права и корупция, само че дейностите на държавното управление са незадоволителни и безнаказаността е проблем ", написа в отчета на Съединени американски щати.

Посочени са и редица случаи на злоупотреби в пандизите - претършуване на голо на жена пандизчия в Сливенския затвор преди всяко хранене, неприятни условия в арестите, бежанските центрове и психиатричните лечебни заведения, продължителни арести без причина и внасяне на обвинителен акт, само че документът отбелязва, че сега в страната най-малко няма политически пандизчии.

Интересно е, че в документа не е маркирано задържането на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, което може да значи или че Вашингтон не вижда нарушаване на правата му, или че американското посолство не е съобщило за него в грамите си до Вашингтон, или че отчетът е бил подготвен към датата на задържането му, което е най-вероятната причина, защото той преглежда единствено случаи от 2021 година

Документът напомня и случая с насилието над журналиста Слави Ангелов, като напомня, че тримата упрекнати причинители са на независимост, до момента в който чакат приключването на делото.

Описан е и казусът с журналиста на свободна процедура от Силистра Димитър Пецов, който предходната пролет беше арестуван и упрекнат поради открити опиати в колата му, към този момент не се проверява за владеене на дрога. Вместо това локалната Окръжна прокуратура се насочва към версията, че неразрешените субстанции са му били подхвърлени за да бъде наклеветен.

По отношение политическите процеси се акцентира намесата на Турция в предизборната акция в България и проблемите пред карантинираните жители да упражнят правото си на глас за парламент предишното лято.

По отношение на корупцията отчетът акцентира разкритията на служебните държавни управления за злоупотреби по времето на ГЕРБ.

" През юни министрите от служебното държавно управление оповестиха, че 8,6 милиарда лв. (4,97 милиарда долара) контракти (повече от 40 процента), предоставени от държавни компании при предходното държавно управление от 2019 година, са употребявали вътрешни процедури и не са минали през процедури за публични поръчки. Министърът на районното развиване даде образец, в който държавното управление отпусна над 1,5 милиарда лв. (867 милиона долара) на държавната компания „ Автомагистрали “, която разпореди огромна част от парите на частни компании като предплатени заплащания за планове, които не са стартирали още ", написа в отчета.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР