Вътрешни за системата хора твърдят, че няколко страници от делото

...
Вътрешни за системата хора твърдят, че няколко страници от делото
Коментари Харесай

Питаме шефа на МВР: Унищожавана ли е част от разработката „Буда“ срещу Борисов? Държи ли Цацаров Огнян Герджиков с разследването „Синдика“?

Вътрешни за системата хора настояват, че няколко страници от делото „ Буда “ са били унижени, като под думите им това е станало по време на 10-годишното ръководство на ГЕРБ. Ако това е по този начин, то би било значимо да се знае по кое време е осъществено сходно посягане върху значима за сигурността на страната информация и несъмнено кой е имал достъп до досието.

Припомняме ви, че на 24.02.1997 година в бранш “Вътрешен тероризъм” на ЦСБОП е формирано Дело за оперативно наблюдаване (ДОН) против Бойко Методиев Борисов. Делото е с номер 0996, с псевдоним “Буда”. Мотивът за делото, както написа „ Биволъ “, е сладкодумен: “за придобиване на информация във връзка с процеси, представляващи действен интерес в силовите групировки и структури. За попречване и секване на възможна незаконна активност от техни представители “.На документа има гриф “Строго Секретно”, само че съгласно изказване на Цветан Цветанов от 2013 година досието “Буда”, грифът “класифицирана информация” при всички случаи е изтекъл”. Борисов, отбелязва „ Биволъ “, е разработван като представител на силова формация за попречване и секване на незаконна активност.

„ Папката “Буда” има особена орис. След като вербовчикът Младен Георгиев и началникът му Спас Спасов са отстранени от ЦСБОП, Борисов не е стихотворец от различен офицер. Папката “Буда” остава в касата на зам.-шефа на ЦСБОП Венцислав Великов до напускането му през 2001 година Когато се приготвя назначението на Борисов за основен секретар той е проверяван, само че досието “Буда” не излиза на бял свят. Министър Петканов научава за него чак през 2002 година Вбесен, той уволнява шефа на дирекция “Информация и архиви” Серафим Стойков и прибира досието “Буда” в персоналния си сейф. От него я наследява Румен Петков, който обаче не я завещава на наследника си в Министерство на вътрешните работи Михаил Миков “, добавя уеб сайтът.

Не по-малко забавна е създаването на икономическа полиция в Пловдив, известна под името „ Синдика “. Твърди се, че тя е обвързвана с активността на Огнян Греджиков като подобен през 90-те години на предишния век. Наши източници от прокуратурата споделят, че дни измежду като Герджиков станал длъжностен министър председател, секретната директория била изискана от тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров, където преседяла дълго време. Какво има в нея действително остава мистерия. Знае се единствено, че тя е дело на икономическа полиция в Пловдив. Дали Цацаров в действителност се е домогнал до сензитивна информация и допустимо ли е да се употребява като коз във връзка с Герджиков, остава мистерия. Факт е, обаче, че някогашният длъжностен министър председател обществено дава поддръжката си за партиите на статуквото.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР