Ватиканът потвърди забраната за католици да членуват в ложи на

...
Ватиканът потвърди забраната за католици да членуват в ложи на
Коментари Харесай

Ватиканът потвърди забраната за католици да членуват в ложи на свободните масони

Ватиканът удостовери възбраната за католици да членуват в ложи на свободните масони – многовековно скрито общество, към което Католическата черква от дълго време е настроена враждебно и в което по някои оценки членуват до шест милиона души по света, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" Активното участие в ложа на свободните масони е неразрешено за вярващите заради непримиримостта сред католическата теория и свободното масонство ", се споделя в оповестено през днешния ден писмо на Конгрегацията за доктрината на вярата, която дава отговор за надзора на католическата теория.

Писмото, което е подписано и от папа Франциск, беше оповестено в отговор на свещеник от Филипините, изразил паника от растящия брой на свободните масони в страната му.

Същата работа предходната седмица разгласи, че транссексуалните хора могат да бъдат кръщавани, да бъдат кръстници и да са очевидци на католически сватби.

В писмото се цитира декларация от 1983 година, подписана от починалия папа Бенедикт XVI, който по това време оглавява Конгрегацията за доктрината на вярата като кардинал Йозеф Ратцингер, в което се споделя, че католиците " в масонски асоциации са в положение на тежък грях и не могат да получават светото причестяване ".

Масонските ложи нормално са общества, в които е разрешено да членуват единствено мъже, и са свързани с тайнствени знаци и ритуали, показва Ройтерс. Понякога те са свързвани и с теории на конспирациите, съгласно които имат прекалено въздействие върху международните каузи.

Според Обединената велика ложа на Англия модерните свободни масони " са една от най-старите обществени и благотворителни организации в света ", вкоренена в традициите на средновековните каменоделци.

Организацията показва, че измежду членовете ѝ са били брачният партньор на починалата кралица Елизабет принц Филип, някогашният министър председател Уинстън Чърчил и известни създатели като Ръдиард Киплинг и сър Артър Конан Дойл.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР