Ватикана санкционира пенсиониран полски архиепископ за прикриване на сексуално насилие

...
Ватикана санкционира пенсиониран полски архиепископ за прикриване на сексуално насилие
Коментари Харесай

Ватикана санкционира полски архиепископ за прикриване на педофили

Ватикана глоби пенсиониран полски архиепископ за прикриване на полово принуждение над деца, оповестиха от архиепископията във Вроцлав. Това е последната от поредицата сходни наказания в католическата страна, заяви Агенция Франс Прес.

Делото против 83-годишния Мариан Голебиевски е просто последният скандал със полово принуждение, който нанесе съществени вреди върху имиджа на католическата черква в Полша.

„ Вследствие на публични уведомления, Светият трон извърши инспекция на сигнали за немарливост небрежност от страна на архиепископ Мариан Голебиевски в случаи на полово принуждение от някои свещеници над малолетни “, се споделя в изказване на архиепископията.

Случаите засягат интервала, през който Голебиевски е бил свещеник на Кошалин-Колобжег през 1996-2004 година, както и до момента в който е бил архиепископ на Вроцлав през 2004-2013 година, се прецизира в известието.

След следствието си Ватиканът реши да забрани на Голебиевски да дава публични услуги и да му подреди да направи подаяние на католическа фондация за отбрана на малолетни.

Църквата, която има мощно политическо въздействие в Полша, през последните години беше разтърсена от поредност кавги със злоупотреби.

От предходната година Светият трон глоби седем други полски епископи, упрекнати в прикриване на злоупотреби, както и един кардинал.

Миналия месец държавният комитет по педофилия разгласи, че близо една трета от всички прегледани 345 случая на полово принуждение над деца, осъществени сред 2017 и 2020 година, включват членове на духовенството.

Комитетът, основан през 2019 година, съобщи също, че не е получил отговор на настояванията си за приемане на документи от полската католическа черква.

В личен отчет, показан през юни, полската черква съобщи, че е получила 368 обвинявания за корист, осъществена от духовници от юли 2018 година до края на 2020 година, като някои от тях датират от 1958 година

Още от ЕВРОПА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР