Васил Терзиев, Ивайло Симов, Даниел Томов и Валери Петров управляват

...
Васил Терзиев, Ивайло Симов, Даниел Томов и Валери Петров управляват
Коментари Харесай

Борсовата оферта на Eleven

Васил Терзиев, Ивайло Симов, Даниел Томов и Валери Петров ръководят компанията.

[Илевън Кепитъл]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Календар на предлагането

Срок: 4 - 17 март в капиталов медиатор

Метод: Бук билдинг

Ценови обхват: 7-8 лева

Предлагани акции: 500 хиляди

Минимален брой: 250 хиляди Първичните обществени предлагания (IPO) на фондовата борса в София през последните години дотолкоз са станали необичайност, че всяко, без значение от размера се трансформира в събитие. Излизането на борсата на " Телелинк " се забави по механически аргументи, а рекордното нарастване на капитала на ПИБ към този момент е спряно от регулатора. Така в този момент се отвори прозорец вниманието да се концентрира в обявеното още предходната есен IPO на " Илевън кепитъл ", с към този момент утвърден от Комисията за финансов контрол проспект, направен дружно с финансова къща " Карол ". През тази седмица от сдружението оповестиха и датите за процедурата по записване на новите акции - в границите на 10 дни тя ще се опита да набере до 4 млн. лева При оптимален интерес и оповестената цена капитализацията на компанията може да доближи 20 млн. лева

Първичното предложение на " Илевън кепитъл " е забавно, защото на борсата за първи път излиза компания, която влага в започващи компании. Това, от една страна, ще даде опция на повече хора да се включат и видят какво се случва в стартъп екосистемата, която обичайно е по-затворена за необятната аудитория и дребни вложители. От друга обаче, спецификата на портфейла прави компанията по-различна и, по мнение на борсови анализатори и вложители, по-сложна за оценка и прогнозиране. Нещо, което се показва и в самия проспект на " Илевън кепитъл ". Или в случай че до момента мениджърите на компанията бяха измежду най-убеждаваните да вършат вложения в други компании, то в този момент те би трябвало да убедят вложителите да вложат в тяхната.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Компанията сигурно ще провокира интерес, тъй като сходни сдружения избират да останат отвън тържищата. А и идното стартиране на книжата на " Телелинк " и нарастването на капитала на ПИБ (в момента е отсрочено - бел. ред.) са аргументи вложителите да държат средства отвън пазара в очакване да осъществят доходността за годината точно посредством новите компании ", разяснява пред " Капитал " основният капиталов съветник на " Елана трейдинг " Цветослав Цачев.

" Листване на сдружение би провокирало интерес измежду пазарните участници от позиция на обстоятелството, че компанията ще е първата сходна на БФБ поради характерната активност на фонда Eleven. Също по този начин това ще е вид за ритейл вложителите да вземат участие в артикул, който всекидневно е подобаващ за стеснен кръг лица, отговарящи на голям брой, които включват и съществуването на относително огромен по мярка първичен капитал за присъединяване ", разяснява и Красимира Паунина, изпълнителен шеф и портфолио управител на " Селект асет мениджмънт "

Какво има в портфейла

" Илевън кепитъл " е компанията, която изкупи от Европейския капиталов фонд (ЕИФ) портфейла на първия фонд Eleven, като от проспекта излиза наяве, че платената цена е 4 млн. евро. Те са пристигнали от новите вложители при частно нарастване на капитала за 9.6 млн. лева, което беше направено през лятото на предходната година. Въпреки че закупи дялове в към 80 компании, в този момент компанията стратегически залага на 34 сдружения, в които има сред 1.4 и 33% на стойност от 47 до 440 хиляди лева Портфейлът включва сдружения от съвсем всички браншове - от програмен продукт и интернет услуги, през дрехи, електроника и маркетинг до произвеждане на безпилотни самолети. Общо вложенията в тези компании са оценени за 7.117 млн. лева и те образуват 99% от цената на портфейла съгласно проспекта. Набраните пари от предлагането ще бъдат вложени точно в компании от този лист.

Компанията няма мажоритарен притежател, а капиталът е разпределен сред 10 юридически и 13 физически лица, демонстрира акционерната книга в Търговския указател. С максимален общ миноритарен дял са съоснователите на " Телерик " (Бойко Яръмов, Васил Терзиев, Светозар Илиев), като единият от тях, Христо Косев, взе участие независимо с над 9%. В акционерната конструкция са най-вече имена от IT бранша, само че там е и компания на мениджъра на Григор Димитров - Георги Стоименов, " Сикс уан ", която е с дял 2.7%. Мениджърите на " Илевън кепитъл " също са добре познати лица с богат опит в IT и стартъп бранша. Негов изпълнителен шеф е Даниел Томов, а членове на съвета на шефовете са още Ивайло Симов, Васил Терзиев и Валери Петров.

Пари от продажба на дялове

Тъй като сдружението държи миноритарни дялове в фирмите, то няма да консолидира приходите им. Към момента също няма приходи, като те действително ще се образуват от приходите от продажба на дялови участия от портфейла, дивиденти от тях, банкови лихви от депозити по налични свободни средства, лихви по предоставени заеми и от преоценка на вложенията в портфейла. От компанията не са изготвили прогнози за финансовото положение и не показва такива в проспекта.

Тук са и главните опасности, които показват и от управлението - емитентът няма лична финансова история, което прави по-трудна оценката му. Липсата на надзор в сдруженията лимитира въздействието му в тях, също така тези дялове не се търгуват обществено, което прави по-трудна тяхната оценка. И не на последно място - вложенията са в млади компании, които занапред би трябвало да изградят резистентен бизнес и модел, като съществува риск при някои той да не се потвърди и те да прекратят своята активност. От друга страна, по-съществен триумф даже единствено при един или два от стартъпите в портфейла могат да повишат значително оценката. От компанията залагат най-голямата тежест на първото перо - продажба на дялове на компании. Макар да не са приели специфична политика за обезпечаване на дивидентна рентабилност, то съгласно устава би трябвало да се разпределя най-малко 90% от облагата, като в нея не се включват преоценките.

" Фундаментът зад облагите на компанията ще идва от продажбата на дялове. Това значи, че акцията няма да бъде разпозната от вложителите, които търсят към този момент постоянен и създаден бизнес модел, от който да получават дивиденти. По-рисково настроените борсови играчи може да прибавят към портфейлите си и тази позиция, само че още е рано да се каже дали ще има задоволително ликвидност за по-краткосрочни и спекулативни покупко-продажби с нея ", разяснява Цветослав Цачев от " Елана трейдинг ". Според Красимира Паунина акциите биха били подобаващи за вложители с най-вече дълготраен капиталов небосвод, характеризиращи се с умерено до високорисков профил.

Трудни времена на борсата

Ръководството и притежателите на " Илевън кепитъл " са избрали финансовия пазар, защото той дава достъп до по-широк кръг от вложители - дребни вложители, пенсионни и взаимни фондове, които обичайно рядко влагат в тези компании. След листването на " Градус " през 2018 година действително обаче не е имало огромно или най-малко забавно листване на БФБ. Освен това положението на фондовата борса не е забележително, а повода не е липса на пари в вложителите. " Намираме се в края на икономическия цикъл и е по-трудно огромните институционални вложители да бъдат уверени да поемат относително по-висок риск в портфейлите си към сегашния миг, защото те по-скоро биха показали интерес към най-вече отбранителни експозиции или осъществяване на към този момент насъбрани облаги по обособени позиции. Също по този начин, ниската ликвидност на БФБ е проблем за навлизането на задграничните вложители в по-значителни размери все още. Въпреки тези обстоятелства, когато е налична нова капиталова алтернатива на пазара, стига да е с задоволително атрактивни параметри, съгласно мен постоянно биха се намерили пазарни участници, които ще проявят интерес за присъединяване в нея ", споделя Красимира Паунина.

От " Илевън кепитъл " разбираемо не пожелаха да отговорят дали имат обещания за присъединяване на огромни институционални вложители, които да подсигуряват триумфа на интервенцията, с цел да не се основава изкуствено чувство за интерес. Мениджмънтът към този момент организира роуд шоу. " В момента вършим срещи с по-големи институционални вложители. Процесът на маркетиране на емисията ще включва презентация с предложения за определени вложители онлайн, а малко по-късно ще създадем и уебинар за ритейл вложителите ", сподели за " Капитал " Ивайло Симов, член на борда на компанията. Стратегическите 34

Инвестиции сред 200 и 440 хиляди лева
" Бизнесмап ", " Енхенсив ", " Сенсика Текнолоджис ", " Новалоджи ", " Ем-БрейнТре ", " Контент инсайт ", " Строубери енерджи ", " Дронамикс ", " ТаксиМи ", " Мелиса клаймът ", " Метрило ", " БизнесСофт системс ", " Джим Релм ", " Ейнджъл бейби ", " Плейграунд енерджи ", " Футбол скаут ", " ЕуроПАТЦ ", " Голдън медия ", " Янадо ", " Маджи.ио ", " ВетКлауд "

Инвестиции сред 100 и 200 хиляди лева
" Корс дот ", " 3 ЕН 3 ", " Аппизо ", " Артери ", " Майстер плюс ", " Адормо "

Инвестиции под 100 хиляди лева
А4Е, " АйГрийт ", " Ангон ", " Слоу фууд ", " КоКичън ", " Модулар ", " Карет.ио ".

Източник: Проспект, при някои компании сумата на инвестицията е друга от оценката
Материалът не е рекомендация за покупко-продажба на скъпи бумаги и за взимане на капиталово решение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР