Васил Крумов Божков е български олигарх, престъпник, предприемач, политик и

...
Васил Крумов Божков е български олигарх, престъпник, предприемач, политик и
Коментари Харесай

„Най-печално известният гангстер“: Кой е Васил Божков

Васил Крумов Божков е български олигарх, нарушител, бизнесмен, политик и основател на Гражданска платформа " Българско лято ". Преди 2020 година той беше считан за най-богатия българин със положение, оценено сред 1 и 3 милиарда лв.. През януари 2020 година Божков напусна България и бяга в Дубай, с цел да избегне задържане. Той е упрекнат в редица закононарушения, в това число убийства, пране на пари, укриване на налози, обезчестяване и други. Божков твърди, че е бил изнудван от управляващите преди да напусне страната. През март 2022 година, някогашните му бизнес сътрудници Цветомир и Боян Найденови споделят в изявление, че той им е признал, че е наредил убийството на Манол Велев. Вътрешна преписка на щатския държавен департамент дефинира Божков като " най-печално известния разбойник на България " и го назовава " Черепа ".

Васил Божков приключва Националната математическа гимназия (сега Национална природо-математическа гимназия) в София. Той има две висши образования - компетентност " Приложна математика " в Софийския университет и " Икономика на труда " в УНСС.

В края на 2007 година, компании, притежавани от Васил Божков, взимат 47,7 милиона лв. от парите, предоставени от фонд " Републиканска пътна инфраструктура ", макар че има подозрения по отношение на обективността на разпределението.

През 2006 година полското списание " Wprost " прави оценка благосъстоянието на Божков на един милиард щатски $, през 2007 година - на 1,5 милиарда щатски $, а през 2008 година - на 1,35 милиарда щатски $.

Има клюки, че през 2008 година Божков е работил с предприемача и бизнесмен Радостин Иванов. Той е член на Конфедерацията на едрите индустриалци и на Българския бизнес клуб " Възраждане " от основаването на двете сдружения през 1993 и 2001 година надлежно.

През 2004 година, Васил Божков основава фондацията " Тракия " за да провежда и подкрепя откриването и опазването на културните полезности, част от българското и международното културно-историческо завещание. Изпълнителният шеф на фондацията е Кирил Христосков. Фондацията се занимава главно с изложения и разпространение на антични предмети, притежавани от Божков, и е финансирала археологически разкопки през 2005-2007 година.

Васил Божков има сбирка от антични предмети, които съгласно Божидар Димитров са били изнесени от България преди 1911 година и закупени от чужбина. През 2005 година сбирката е разказана от Иван Маразов. Част от нея е била изложена в Брюксел през 2006 година и в Москва през 2009 година. През 2011 година в Националния исторически музей се организира изложбата " Тракия и Древният свят XV-I в. прочие Хр. - сбирка Васил Божков ", включваща 230 паметника на тракийското и гръко-римското изкуство.

Като колекционер, Божков се опълчва на признатия през 2009 година Закон за културното завещание.

Относно присъединяване му в спорта, през 1993 година Божков основава организацията за спортни залагания " Еврофутбол ", в която през 2002 година влиза като съучастник гръцкият милиардер Сократис Кокалис с компанията си " Интралот ". През 2000 година Божков е определен за ръководител на Българската федерация по спортна пукотевица, а през 2003 година става ръководител на Българската федерация по шахмат. Притежавал е и футболен клуб " ЦСКА " АД, който по-късно продава на Прамод Митал. През 2019 година Божков е разгласен за притежател на ПФК Левски и поема неговото ръководство и финансиране. През 2020 година обаче трансферира акциите на Наско Сираков.



Има подозрения и рецензии във финансовите среди и в медиите, че Божков прави операции за сметка на малцинствените притежатели, като източва компанията " Нове холдинг " посредством отдръпване на дъщерни компании. През януари 2009 година общото заседание на " Холдинг Пътища " гласоподава за в допълнение заплащане за Божков. Въпреки това, Комисията за финансов контрол не открива нередности.

Васил Божков е упрекван за незаконни връзки с проведената престъпност. Според някои източници, той се свързва с групировката " СИК ". Известно време се допуска, че е съсобственик на застрахователната компания " Бул инс ", макар че номиналните притежатели са офшорни компании и няма доказателства за тази връзка. През 1998 година " Бул инс " гълтам застрахователните структури на " СИК ", откакто те не получават лиценз.

Името на Васил Божков се загатва в изтекла през Уикилийкс преписка на посолството на Съединени американски щати в България. В тази информация, дружно с други бзинес фигури като Тодор Батков, Гриша Ганчев и братята Красимир и Николай Маринови-Маргините, Божков е разказан като образец за връзките на българския бизнес с проведената престъпност.

Също по този начин, се твърди, че в дипломатическа грама през 2009 година краткотрайният дипломат на Съединени американски щати в България Джон Ордуик дефинира Васил Божков като " най-печално известния разбойник " и го упреква в присъединяване в прането на пари, приватизационни измами, закани, изнудване, рекет и противозаконна търговия с антики.

През декември 2019 година Васил Божков е упрекнат от своите съдружници в компанията " Еврофутбол ", братята Цветомир и Боян Найденови, за заплашване с ликвидиране, в случай че не му трансферират дялове от техни компании. Също по този начин се показва, че Божков укрива дължимите такси за
хазартна активност. Финансовият министър подреди инспекция, която води до отчет от Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) през януари 2020 година. Докладът демонстрира, че в хазната са постъпили с 210 млн. лева по-малко от наложителната сума заради друго таксуване на държавния " Български състезателен тотализатор " (БСТ) и частните лотарии, следени от Божков.



В резултат на тези обвинявания, страната предлага нов закон, с който единствено тя ще може да провежда лотарийни игри посредством БСТ, което в действителност би прекратило активността на фирмите на Божков. След това Васил Божков напуща България и се заселва в Дубай, Обединените арабски емирства. Късно по-късно прокуратурата повдига обвинявания против него, в това число за управление на проведена незаконна група, изнудване, данъчни закононарушения, пране на пари и длъжностни закононарушения, които по-късно нарастват на осемнайсет обвинявания.

Васил Божков е разгласен за търсене от Интерпол, само че заради липса на двустранни съглашения с Обединените арабски емирства, неговата екстрадиция на този стадий наподобява невъзможна. Обвинения са отправени и към неговите най-близки сътрудници в бизнеса - Георги Попов, Александър Тумпаров, Елена Динева и Борис Бекяров. След бягството си, Божков интензивно показва своите отзиви в обществените мрежи Facebook и Туитър, където остро подлага на критика българските управляващи, наричайки ги " хунта ". Твърди, че е бил подложен на систематичен рекет, с цел да може да продължи бизнеса си без проблеми.

След като напусна България и се премествав Дубай, Васил Божков стартира да играе ролята на идеолог в политическа партия. През юли 2020 година беше основана " Гражданска платформа Българско лято " (ГПБЛ). Регистрацията на партията беше забавена от съда, а на изборите през април 2021 година тя употребява мандатоносителя на " Българска национална общественост " (БНО) и съумя да получи към 3% от гласовете. След изборите, прокуратурата разгласи, че деятели на партията са забъркани в скица за пазаруване на гласове.



На идващите избори на 11 юли 2021 година, " Гражданска платформа Българско лято " съумя да получи 1,9% от гласовете в България.

През 2 юни 2021 година, Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков заради тяхната забележителна роля в корупцията в България, както и върху техните мрежи, които включват 64 компании. Тези лица бяха глобени в сходство с Указ 13818, който уголемява и ползва Глобалния закон " Магнитски " за отчетност при нарушение на човешките права и е ориентиран против причинителите на съществени нарушавания на правата на индивида и корупция в целия свят.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР