Васил Божков обяви, че ще даде пресконференция, докато е под

...
Васил Божков обяви, че ще даде пресконференция, докато е под
Коментари Харесай

Божков обяви пресконференция, докато е под домашен арест

Васил Божков разгласи, че ще даде конференция, до момента в който е под домакински арест. Той направи това през страницата си във Facebook. От негов пресцентър оповестиха, че " заради съображения за сигурност, господин Божков ще дава отговор на въпросите чрез видео връзка ".

Само преди два дни завърналият се от Дубай предприемач си пусна фотография с пура от вкъщи си, откакто единствено часове по-рано Софийският апелативен съд го пусна под домакински арест с електронна гривна.

Домашният арест на Божков беше избран по едно от делата против него - това за хазарта. Веднага след определението на съда, изненадващо стана ясно, че прокуратурата е изтеглила настояването си за задържане на предприемача по второто дело против него, т.нар.криминално, по обвинявания за обезпечение на убийства. По третото дело - обвързвано с културно-исторически полезности, се оказа, че прокуратурата му е наложила мярка парична гаранция от 1,5 млн. лева Така отпадна и последната спънка той да бъде освободен, въпреки и под домакински арест, който да изтърпява в постройката на " Нове холдинг " на ул. " Московска ".

Адвокатите оповестиха, че може би ще се окаже, че ще е проблем обвиненият да извади парите за гаранцията, тъй като всичко му е запорирано. Очевидно обаче или е намерил парите, или е обжалван размерът на гаранцията, или му е даден по-дълъг период да я внесе, щом в този момент се оказва вкъщи си.

Правосъдие в България още няма. Има бухалки. Реформирани ". Това написа в профила си във Facebook предприемачът Васил Божков минути откакто съдът го остави в ареста, макар прогнозите, че той ще бъде пуснат на независимост против гаранция незабавно след завръщането си от Дубай.

Божков беше задържан незабавно, откакто кацна на 25 август, петък от Дубай. Преди това той написа на фейсбук страницата си: " Днес се прибирам. След всички спънки, които Гешевата прокуратура и другите принадлежности ми сътвориха. Ще кацна в София към 15:30. ".

Божков се върна след близо 3 години престой в ОАЕ. Той отиде там, откакто стана ясно, че прокуратурата го упреква за 20 закононарушения по 4 обособени каузи и следствия. През това време той громеше ръководството в България, наричайки го хунта, и обвиняваше за ситуацията си Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Междувременно се развихри спор дали предприемачът се е върнал непринудено, или е бил екстрадиран, като и досега няма явен отговор.

Обвиняемият предприемач Васил Божков е бил разпитван 7 пъти в Дубай от публични представители на Съединени американски щати, в това число и за някогашните министър председател Бойко Борисов и финансов министър Владислав Горанов. Това стана ясно от изявление за bTV на един от неговите юристи Стоян Баумайер.

Един от юристите му пък разкри, че до момента в който е бил в Дубай, е бил разпитван 7 пъти от представители на американските управляващи и е предал 25 000 страници, материали, записи. Това ставало в опит той да бъде изваден от санкционния лист " Магнитски ". Божков давал информация за някогашния министър председател Бойко Борисов и ексфинансовия министър Владислав Горанов.

Докато се намираше в ареста, предприемачът беше разпитван общо 9 часа по формирано по негови изказвания следствие, че е плащал такса успокоение на хора от управлението на ГЕРБ.

Веднага по-късно стана ясно, че прокуратурата е назначила държавна защита за него и фамилията му. Той е под домакински арест в постройката на Нове холдинг на столичната ул. Московска, където единствено оттвън може да бъдат видяни 4 индивида защита.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР