Вашингтон. Във вторник американски законотворци са съобщили, че в момента

...
Вашингтон. Във вторник американски законотворци са съобщили, че в момента
Коментари Харесай

AFP: Демократите предупреждават, че Тръмп може да предостави ядрена технология на саудитите

Вашингтон. Във вторник американски законотворци са съобщили, че сега ревизират дали президентът Доналд Тръмп няма да продаде секретна нуклеарна технология на Саудитска Арабия, с цел да удовлетвори ползите на корпоративни поддръжници, предава AFP .
Комитетът по следствията в Камарата на представителите, която е в ръцете на демократите, съобщи, че „ голям брой информатори “ предизвестяват за спор на ползи, „ който може да съдържа нарушение на редица федерални наказателно- правни правила “.
Конгресменът Елиджа Къмингс, ръководител на Комитета по надзора и промяната, е изискал от Белия дом да даде документи, в това число и за срещата преди два месеца на зетя на Тръмп Джарет Кушнер с могъщия Мохаммед бин Салман от Саудитска Арабия, който незабавно по-късно бе разгласен за правоприемник на короната.
В отчета на Комитета се твърди, че „ мощни частни комерсиални ползи нападателно постановат “ концепцията за трансфер на секретна нуклеарна технология.
" Тези комерсиални структури получават милиарди долари посредством договори, свързани със строителството и оперирането на нуклеарни уреди в Саудитска Арабия и явно са в стеснен и постоянен контакт с президента Тръмп и неговата администрация сега “.
Съединени американски щати нямат правно съображение да трансферират нуклеарни технологии на други страни без това да е съобразено със съглашения по така наречен Секция 123, посредством които се дава гаранция за потребление на енергетиката за мирни цели.
Комитетът се опасява, че Саудитска Арабия, най-големият петролен експортьор, може да употребява американско ноухау с цел да направи нуклеарна бомба.
Комитетът твърди, че водещата компания, бранител на строителството на нуклеарни централи в Саудитска Арабия, е IP3 International. От 2016 неин консултант е пенсионираният армейски генерал-лейтенант Майкъл Флин.
Флин е служил като консултант на Тръмп по националната сигурност преди да напусне, откакто е упрекнат, че е излъгал за тайните връзки с Русия. Срещу него има възбудено дело и се чака правосъдно решение. Съобщава се също, че единствено преди седмица Тръмп се е срещал персонално с представители на тази компания
Друг основен бранител на прехвърлянията за Саудитска Арабия е Томас Барак, предприемач, който е провел тържеството във връзка встъпването в служба като президент на Доналд Тръмп.
Неотдавна той предизвика много подозрения за негово присъединяване в убийството на журналиста Джамал Хашоги.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР