Вашингтон. Въпреки че в американската столица цари затишие заради празненствата

...
Вашингтон. Въпреки че в американската столица цари затишие заради празненствата
Коментари Харесай

The Hill: Нервите на САЩ са „на предела“ заради маневрите на руските войски

Вашингтон. Въпреки че в американската столица царува мъртвило поради празненствата за Деня на благодарността, администрацията на Байдън би трябвало по някакъв метод да отговори на известията, че близо 100 000 съветски бойци сега са ситуирани на разнообразни точки по западната граница на Русия и към този момент няма индикации, че броят им понижава, написа американският вестник The Hill .

Напрежението доближи толкоз високо равнище, че в сряда, 24 ноември, посолството на Съединени американски щати в Украйна предизвести за " необикновена активност на съветските въоръжени сили " по източната граница на Украйна и на анексирания Кримски полуостров, като прикани американските жители краткотрайно да спрат да пътуват към тази страна.

„ Напомняме на жителите на Съединени американски щати, че изискванията за сигурност по границата могат да се трансформират на практика без никакво предизвестие “, споделиха от посолството.

Предупрежденията идват, когато Украйна, стратегически съдружник на Съединените щати, разгласи обществено тази седмица, че Русия може да нахлуе на нейната територия още през януари или началото на февруари и да работи по същия метод, както постъпи, когато през 2014 година тя анексира Кримския полуостров и поддържа сепаратистките милиции в източната част на страната. Повече от 14 хиляди души към този момент са починали в този боен спор.

Подобно завладяване на територии, което може да бъде второ за по-малко от 10 години, ще докара до световни последствия и може да се трансформира в огромен боен спор, както и в остра геополитическа битка сред Русия и западните страни.

„ Притесняваме се, че Русия може да направи сериозна неточност, като се опита да повтори това, което направи през 2014 година, когато концентрира сили по границата (с Украйна), нахлу в суверенната територия на Украйна, като в същото време твърди, че е била предизвикана. Това сподели по-рано през ноември държавният секретар Антони Блинкен.

Американските чиновници обаче имат намерение да не позволен сходна военна интервенция да ги завари неподготвени. Блинкен сподели в събота, че администрацията се готви за всевъзможни нападателни съветски маневри.

„ Знаем за такива способи като отпратка към провокация, без значение дали от Украйна или друга страна, която по-късно ще бъде употребена като предлог за осъществяване на дейностите, които Русия е възнамерявала през цялото време “, сподели Блинкен по време на пътешестване до Сенегал.

Тази седмица също се появиха отчети, че администрацията на Байдън обмисля разнообразни разновидности за въздържане на Кремъл, в това число изпращане на военни съветници и нови оръжия в Киев.

Този пакет за военна помощ може да включва доставка на хеликоптери и минохвъргачки, системи за противовъздушна защита „ Стингър “ и нови противотанкови ракетни системи „ Джевлин “.

Съобщава се, че американски чиновници са провели полемики с европейските си съдружници по отношение на нов пакет от наказания против Русия, в случай че тя нахлуе в Украйна.

Служителите на Държавния департамент не са загатнали обществено проектите за изпращане на оръжия или новия пакет от наказания, само че един чиновник на американското дипломатическо ведомство сподели пред The Hill във вторник, 23 ноември, че администрацията „ е показва, че Съединените щати са подготвени да употребяват редица принадлежности в отговор на зловредни дейности на Русия и ние няма да се поколебаем да прилагаме тези и други принадлежности в бъдеще. "

За да не бъдат хванати неподготвени, чиновниците на администрацията предават данни на американското разузнаване на своите европейски съдружници.

В понеделник, 22 ноември, представителят на Белия дом Джен Псаки сподели пред кореспонденти, че „ през последните няколко седмици “ администрацията „ работи в тясно съдействие с европейските съдружници и сътрудници, в това число Украйна “.

Тя добави, че Съединени американски щати " също вземат участие в полемики с съветски публични лица по въпроса за Украйна и руско-американските връзки като цяло ".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР