Вашингтон удължи с 5 години договора Нов СТАРТ, който ограничава

...
Вашингтон удължи с 5 години договора Нов СТАРТ, който ограничава
Коментари Харесай

И САЩ удължиха с 5 години ядрения договор с Русия

Вашингтон удължи с 5 години контракта Нов СТАРТ, който лимитира нуклеарните арсенали на Русия и Съединени американски щати и изтича на 5 февруари, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкeн, заяви БНР.

Администрацията на президента Джо Байдън разгласи желанието за този ход предишния месец. Миналата седмица Русия към този момент ратифицира спогодбата, която бе утвърдена с единогласие от двете камари на нейния парламент. Съединени американски щати утвърдиха съглашението без гласоподаване в Конгреса. Блинкeн изрази удовлетворение в изказване, че „ удължаването на контракта Нов СТАРТ обезпечава същински ограничавания за съветските междуконтинентални балистични ракети, балистични ракети, изстрелвани от подводници, и тежки бомбардировачи до 5 февруари 2026 година “, съобщи Ройтерс.

„ Докато работим с Русия, с цел да пазиме американските ползи, ние по едно и също време с това ще работим, с цел да потърсим отговорност от Русия за нейните враждебни дейности и нарушавания на правата на индивида “, акцентира той, представен от Франс прес. Нов СТАРТ е единственият останал американско-руски контракт за надзор над нуклеарните оръжия. Неговото деяние изтичаше на 5 февруари.

Договорът Нов СТАРТ разрешава на всяка от двете страни да държи в оперативна подготвеност не повече от 1550 стратегически нуклеарни бойни глави и планува всеобхватни инспекции. Подписан през 2010 година от тогавашните президенти на Съединени американски щати и Русия, Барак Обама и Дмитрий Медведев, той понижава допустимия брой разгърнати нуклеарни бойни глави с близо 30 % по отношение на предходния най-много, избран през 2002 година Нов СТАРТ също така позволява на Вашингтон и Москва да имат до 800 пускови установки и тежки бомбардировачи, от които най-вече 700 могат да са в оперативна подготвеност. Това ниво към момента е задоволително, с цел да бъде унищожена Земята няколко пъти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР