Вашингтон променя позицията си за втори път, пише френският в.

...
Вашингтон променя позицията си за втори път, пише френският в.
Коментари Харесай

Световни медии: Ислямска държава печели от изтеглянето на САЩ от Сирия

 Вашингтон трансформира позицията си за повторно, написа френският в. " Либерасион ". Две седмици след непредвиденото известие за изтеглянето на американските войски от Сирия, Съединени американски щати обмислят опцията да остави войски в района. Според американския министър на защитата се чака те да бъдат ситуирани на юг, в на петролодобивния регион на Дейр аз Зур.

При изтеглянето си от Камишли американските войски, насочващи се към Мосул, бяха замеряни с домати и камъни от локални поданици, крещящи за измяната на американците. Вашингтон към този момент съобщи, че разположените близо до иракско-сирийската граница сили на Съединени американски щати може да я пресичат, с цел да правят контратерористични интервенции, напомня френското издание, отбелязвайки, че макар неналичието на надзор над територии, " Ислямска страна " (ИД) резервира наличието си и в двете страни. Групировката прави набези и атентати в Сирия, изключително в някогашния си бастион Ракка.

Като дестабилизира още повече района, утвърдената от президента на САЩ Доналд Тръмп турска интервенция рискува да помогне на джихадистката организация. Обсипвани с гнили плодове и обиди, изтеглянето на американските сили от Сирия беше доста друго от престоя им на терена, където до неотдавна мнозина ги смятаха за свои бранители, отбелязва английският в. " Гардиън ". Сега признанието, че оставените в Сирия войски на Съединени американски щати са там най-вече, с цел да пазят петрола, вместо кюрдите и други малцинства в региона, евентуално ще ускори още повече възприятието за изменничество.

Неочакваното евакуиране на Съединени американски щати, отстъплението на кюрдите и напредването на Турция и арабските ѝ съдружници ускоряват неустойчивостта във към този момент взривоопасния район. В същото време Иран печели въздействие, укрепвайки снабдителните си линии към Сирия и Ливан, които помогнаха на режима на Башар Асад да издържи. Високопоставен американски посланик, поискал анонимност, дефинира дейностите на Съединени американски щати като капитулация ", отбелязва в. " Гардиън ".

ИД печели от изтеглянето на Съединени американски щати от Сирия, акцентира в. " Ню Йорк таймс ". Американските сили и кюрдските им сътрудници от Сирийските демократични сили (СДС) организираха в някои дни над 10 контратерористични интервенции. Освен това Съюз на демократичните сили тихомълком освобождаваха някои пандизчии от ИД и ги включваха в своите сили, като метод да ги държат под надзор. Всичко това завърши. А по границата сред Ирак и Сирия бойци на ИД водят акция на убийства на локални селски водачи, частично за да сплашат информаторите на държавното управление. Изтеглянето, подредено от Тръмп, даде на ИД най-голямата ѝ победа от повече от четири години и усъвършенства доста вероятностите пред групировката, предизвестяват анализатори, представени от в. " Ню Йорк таймс ". Американски представители обявиха още предходната седмица, че те към този момент губят качествата си да събират значима разследваща информация за дейностите на джихадистите на терен.

Новината за изтеглянето на Съединени американски щати провокираха тържествуване измежду поддръжниците на ИД в обществените мрежи и криптирани чатове. Тя укрепи морала на бойците на групировката в далечни съюзнически организации като Либия и Нигерия. А с премахването на жизненоважна мощ, бореща се против ИД, американското евакуиране улесни повторната поява на ядрото на джихадистката организация като терористична мрежа, или като по-конвенционално и евентуално дълготрайно бунтовническо придвижване в Сирия и Ирак. Въпреки, че Тръмп нееднократно е обявявал успеха си над ИД, тя остава опасност, запазвайки си до 18 000 членове в Ирак и Сирия, в това число към 3000 чужденци, добави " Ню Йорк таймс.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР