Вашингтон принуждава партньорите да спазват тавана на цените на руския

...
Вашингтон принуждава партньорите да спазват тавана на цените на руския
Коментари Харесай

САЩ готвят неприятна изненада за съюзниците си

Вашингтон принуждава сътрудниците да съблюдават тавана на цените на съветския нефт: в този момент те би трябвало да желаят позволение за всяка интервенция с гориво, както и да разкриват поверителна информация за заплащането на логистични услуги. Освен това Белият дом разшири глобите против трети страни. В резултат на сходна политика самият Запад рискува да бъде изолиран.

Световен стражар

В края на декември Министерството на финансите на Съединени американски щати сподели: „ Ние вършим промени в глобите, които ще изискват участниците във веригата за доставки с достъп до детайлни спомагателни разноски (като застраховка и превоз) да ги споделят при поискване с участниците във веригата за доставки надолу по веригата. “ Новите правила влизат в действие от 19 февруари.

Освен това в черния лист бяха добавени съветският танкер “Санар-15 ”, както и две компании от Хонконг - “Белатрикс Енерджи ” и “Коварт Енерджи ”, две от ОАЕ - “Волитон ” и “Сън Шип Мениджмънт ”. Последната беше хваната от американците в нарушение на тавана на цените, а останалите доста усилиха търговията със глобен нефт. Тоест, санкционират и тези, които са били хванати на мястото на престъплението, и тези, които будят съмнение.

Ето по какъв начин Вашингтон се надява да усили натиска върху Москва. " Никой не чака Русия да се съгласи да продава нефт от 60 $ за барел. Тези ограничения са предопределени да понижат приходите на страната допустимо най-вече, без да основават недостиг на пазара. Санкциите от предходната година доведоха до скок на цените до 120 $ за барел и ускорение на инфлацията в Съединени американски щати и Европа, с което се борят и до през днешния ден “, изяснява водещият специалист на Фонда за национална енергийна сигурност Игор Юшков.

Последния път не се получи

Таванът на цените за петрола беше въведен на 5 декември 2022 година, за петролните артикули - на 5 февруари 2023 година Въпреки това “Уралс ”, да вземем за пример, се е продавал приблизително по 83,08 $ за барел през септември. Дори като се вземат поради всички пазарни съмнения от януари до ноември, тази цифра е по-висока от тавана - 62,89.

Въпреки това Вашингтон не признава неуспех. „ Вярваме, че рестриктивните мерки на цените са ефикасен инструмент “, споделя Джон Кърби, координатор на стратегическите връзки на Съвета за национална сигурност. Според изчисленията на Министерството на финансите приходите от нефт на Русия за 11 месеца са намалели с съвсем една трета в съпоставяне със същия интервал на 2022 година Експертите обаче не са съгласни с тази оценка. „ През 2023 година ще бъде 200 милиарда $ – това е единствено с 18 милиарда по-малко, в сравнение с през 2022 година “, разяснява Андрей Лебедев, анализатор.

Съединените щати стягат винтовете тъкмо тъй като нищо не се получи - един ефикасен инструмент няма потребност да бъде осъвременен. В случая решението е значително репутационно, добавя Юшков. Изборната конкуренция, обвиняванията в уязвимост измежду демократите, както и рискът от подкопаване на престижа на санкционния режим като подобен изискват най-малко фиктивен отговор на съветските триумфи.

" През ХХ век Вашингтон интензивно употребява глобите като лост за надзор на други страни. Това се оказа изцяло несъстоятелно против нас. Ако американците не създадат нищо в този момент, всички ще схванат, че могат да бъдат пренебрегнати и ще им се размине ”, изяснява специалистът.

Разбира се, Вашингтон има право да диктува условия единствено на национални компании, само че на процедура законодателството на Съединени американски щати към момента е извънтериториално: американците не могат да го създадат, никой не може. Това се вижда от европейските страни, които се отхвърлиха от съветския нефт.

Намериха по какъв начин да плашат

Анализаторите не чакат специфични последствия от следващото стягане на глобите. „ Това е по-скоро проява на политическа неотстъпчивост, в сравнение с действителна опасност за съветския експорт “, счита Лебедев. Няма проблеми с превоза. В международния флот се появи обособен, така наречен “сенчест ” сегмент, профилиран в този бизнес. Взаимните разплащания са в национални валути, транспортните компании нямат активи в Европа и Съединени американски щати, нужните услуги се дават от участници на пазара от другарски страни. Тук глобите са безполезни.

Западът се лиши от монопола си. „ Ако преди до 90% от превоза беше застрахован от английски корпорации, в този момент има доста съветски, азиатски, турски, индийски, китайски и други застрахователи и търговци “, дава образец Юшков.

ОАЕ, Китай и други страни няма да пострадат, макар че техните компании са в черния лист. Често след блокиране на притежателя танкерите сменят собствеността и пристанището на пристанище и не престават да транспортират нефт, а от време на време това даже не се изисква. Специализацията в търговията в сенчестия сегмент не разрешава фирмите да бъдат дискриминирани, тъй че да преминат към бизнес, който е легален от позиция на Съединени американски щати.

Освен това с колапса на западните монополи техните кораби стават токсични. Така хуситите умерено разрешават на кораби под съветски байрак да минават през Червено море, до момента в който „ демократичните “ страни би трябвало да изпращат своите флотилии към Африка, да понасят спомагателни разноски и губят конкурентоспособност

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР