Вашингтон предостави на Москва писмени гаранции, че икономическото сътрудничество между

...
Вашингтон предостави на Москва писмени гаранции, че икономическото сътрудничество между
Коментари Харесай

Лавров: САЩ дадоха писмени гаранции на Русия за икономическото и сътрудничество с Иран

Вашингтон даде на Москва писмени гаранции, че икономическото съдействие сред Русия и Иран няма да попадне под глобите на Съединени американски щати. Това съобщи съветският външен министър Сергей Лавров след среща с иранския външен министър Хосеин Амир Абдолахян в Москва.

„ Получихме писмени гаранции. Те са включени в текста на самото съглашение за обновяване на Съвместния изчерпателен проект за деяние по иранската нуклеарна стратегия и тези текстове обезпечават надеждна отбрана за всички планове и действия, планувани от СВПД, в това число директното присъединяване на нашите компании и експерти “, сподели Сергей Лавров.

Според него в гаранциите попада и строителството на АЕЦ Бушер. Росатом строи втория енергоблок и доставя станцията с гориво.

Русия е за обновяване на нуклеарната договорка с Иран при първичния баланс на ползи и Москва към този момент утвърди съглашението, сподели съветският външен министър:

„ Ето за какво, когато американците споделят, че ние забавяме това съглашение, това е неистина. Споразумението към момента не е дефинитивно утвърдено в някои столици, а съветската столица Москва не е измежду тях. "

Ден преди този момент Русия изиска писмени гаранции от Съединени американски щати, че съдействието с Иран няма да попадне под глобите на Съединени американски щати и имаше пауза в договарянията по нуклеарната договорка. Вестник Wall Street Journal (WSJ) заяви, че Съединени американски щати в този случай изследват опцията за различен вид на съглашението - без присъединяване на Русия.

За Съединените щати възобновяването на нуклеарната договорка е значимо, тъй като Иран ще възобнови доставките на нефт на международния пазар.

Вашингтон чака, че спомагателните размери ще понижат цената на петрола на международния пазар. Колко бързо Иран може да усили производството с 1,5-2 милиона барела дневно, не е известно.

Така или другояче, след оповестяването на американските гаранции за Русия, вероятността от обновяване на нуклеарната договорка внезапно набъбна, което незабавно увеличи настроението на пазара. Цената на петрола Brent падна под 100 $ за барел.

За Русия тази алтернатива е преференциална, защото Иран ще стартира да получава задгранична валута и страната няма да има проблеми с разплащанията с Росатом за атомната електроцентрала Бушер. Работата по втория енергоблок на АЕЦ Бушер се прави оценка на 11 милиарда $.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР