Вашингтон обещава да увеличи доставките на ракети и други боеприпаси

...
Вашингтон обещава да увеличи доставките на ракети и други боеприпаси
Коментари Харесай

FT: Конфликтът в Близкия изток се превърна в тест за отбранителния сектор на САЩ

Вашингтон дава обещание да усили доставките на ракети и други муниции за своите съдружници: Израел, Тайван и Украйна, написа FT. В същото време размерът на помощта за Тел Авив зависи от формата на идната война. В случай на сухопътна интервенция в Газа и борби с групировката Хизбула, Украйна може да няма задоволително оръжия.

Американските производители на оръжия се готвят да ускорят доставките за Израел, макар че самите те към този момент са подложени на напън по едно и също време да въоръжат Украйна и да попълнят изчерпаните ресурси на Пентагона. Анализаторите споделят, че това единствено ще усили напрежението върху борещата се военнопромишлена база.

За разлика от Украйна, която е получила стотици танкове и други бронирани транспортни средства, първото искане на Израел е за муниции, като ракетите прехващачи за системата за противоракетна защита Iron Dome са отпред в листата с стремежи. Изискванията включват също прецизни муниции въздух-земя и 120 мм танкови снаряди.

Но с напредването на спора, споделят анализатори, израелските отбранителни сили (IDF) може да се нуждаят от същите управляеми ракетни системи, които в този момент липсват на Украйна, както и бойни дронове и 155-милиметрови артилерийски снаряди.

Президентът Джо Байдън даде обещание да достави на Израел и Украйна всички оръжия, от които се нуждаят, с цел да продължат акциите си надлежно против Хамас и Русия. През уикенда той увери, че Съединените щати ще могат освен да задоволят настояванията на двете страни, само че и да попълнят запасите на Пентагона при положение на други непредвидени условия (по-специално война за Тайван).

„ За бога, ние сме Съединените американски щати, най-мощната нация в историята – освен в света, само че и в цялата история на света “, сподели Байдън по време на едночасово изявление в неделя. „ Ние можем позволи и двата казуса и към момента поддържа цялостната интернационална защита. ”

Но анализаторите споделят, че спорът в Украйна е бил сигнал за пробуждане за отбранителната промишленост на Съединени американски щати, която не се е съсредоточила доста върху производството на оръжия, нужни в обичайните сухопътни войни, наблягайки на софтуерно напредналите системи за наблюдаване и разузнаване за противопоставяне на тероризма и въздържане на Китай в Тихия океан.

Съединените щати разполагат с към 80 000 от тези ракети, изстреляни от хеликоптери и дронове, макар че доста от тях към този момент са употребявани в образование и бойни дейности.

Съединени американски щати разполагат със забележителен брой от тези системи за точно ориентиране на неуправляеми ракети, изстрелвани от хеликоптери. В същото време Израел може да се изправи пред продължителни градски борби. BAE може да усили производството.

Общо към 500 000 от тези комплекти, които обезпечават точно ориентиране на неуправляеми бомби, са създадени и производството може да бъде увеличено.

Съединените щати разполагат с малко ресурси от това профилирано оръжие, което прониква надълбоко в бетон или почва. Израел към този момент е закупил 100 от 160-те създадени в Съединени американски щати единици.

Бързото разширение на арсеналите от обичайни оръжия е възпрепятствано от дефицита на материали и личен състав, основан след пандемията.

„ Целта за поддръжка на военната промишленост допуска, че в случай че изпратим тези оръжия на Израел, сигурно ще би трябвало да стартираме други елементи на промишлеността, евентуално по-бързо, в сравнение с си мислехме “, сподели Синтия Кук от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.

За разлика от Украйна, Израел има мощна отбранителна промишленост и съвременни оръжия, недокоснати от настъпващата суперсила. Тя също по този начин получава забележителна поддръжка от Съединените щати, които дават на страната съвсем 4 милиарда $ военна помощ годишно (включително към 500 милиона $ за противовъздушна и противоракетна отбрана).

Израел също харчи доста за американски оръжия, закупувайки оръжия за общо 53,5 милиарда $ през последните седем десетилетия, съгласно Агенцията за съдействие в региона на защитата (включително 6,5 милиарда $ единствено за петте години до 2022 г.).

В бъдеще Израел ще получи още повече американско оръжие. Говорител на Министерството на защитата на Съединени американски щати сподели, че Вашингтон “бързо доставя ” на израелската войска спомагателни запаси, в това число муниции и съоръжение. Първите две колета бърза военна помощ към този момент дойдоха в Израел предходната седмица, в това число дребни бомби и други муниции.

Съединените щати дадоха обещание да доставят повече ракети прехващачи за израелския Железен купол, модернизиран противовъздушен защитителен щит с дребен обхват, който пази страната от ракети и артилерийски снаряди, изстреляни от линията Газа.

„ Някои от прехващачите Iron Dome пристигнаха непосредствено от запасите на Съединени американски щати в страната и бяха доставени на израелците в доста къс период ”, сподели чиновник на Министерството на защитата на Съединени американски щати. „ Ние ще изпратим спомагателни прехващачи Iron Dome, с цел да подсигуряваме, че Израел има опциите, които има би трябвало да се пази. ” техните жители и градове. ”

Американски чиновници чакат Израел да има потребност от спомагателни прехващачи отвън тези, които към този момент са включени в пакета за смъртоносна помощ на Съединени американски щати.

Очаква се скоро Байдън да насочи спомагателни претенции към Конгреса по отношение на Израел и Украйна, макар че вътрешните битки сред републиканците оставиха Камарата без оратор и неспособна да одобри законодателство или да утвърди настояванията на Белия дом. Така поради патовата обстановка с оратора помощта за Украйна към този момент е спряна.

Ракетите прехващач Tamir се създават взаимно от американския защитителен реализатор RTX (бивш Raytheon Technologies) и израелската група Rafael Advanced Defense Systems и се сглобяват в Израел. RTX отхвърли да разяснява настоящата продукция на Tamir.

Освен това Израел е изискал системи въздух-земя, в това число муниции за взаимна директна офанзива (JDAM), ракети Hellfire и бомби с дребен диаметър (SDB). Те ще бъдат по-лесни за доставка от Съединени американски щати с помощта на огромните вложения в производството. Освен това скокът в търсенето ще бъде от изгода единствено за производителите.

Ракетите Hellfire се създават от Lockheed Martin, до момента в който касетъчните муниции JDAM и бомбите с дребен диаметър SDB се създават от Boeing. Анализаторите споделят, че не е мъчно да се усили производството на същите JDAM и има непотребен потенциал за ракети Hellfire, защото държавното управление на Съединени американски щати забави личните си покупки през последните години. И най-после, Израел ще се нуждае и от 120 mm танкови снаряди, създадени от General Dynamics.

Акциите на Lockheed, RTX, Northrop Grumman и General Dynamics – четири от най-големите реализатори на Пентагона – скочиха след офанзивата на Хамас на 7 октомври. Само акциите на Boeing, различен огромен реализатор на защитата, останаха непроменени.

По-големите въпроси по отношение на доставките на оръжия са съсредоточени към формата на идната война – по-специално дали предстоящата наземна атака на Израел в линията Газа ще провокира отговор от други въоръжени групировки, в това число Хизбула, която ангажира израелските сили през ливанската граница през последните дни.

Анализаторите споделят, че спорът с Хизбула доста ще усили потребностите на Израел от оръжие и ще го сложи в директна конкуренция с Украйна за американски доставки.

“Всички следят северната граница и Хизбула. Ако това се утежни, приказваме за доста друг вид спор ”, сподели Марк Канчан, старши консултант в програмата за интернационална сигурност в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.

Дори в случай че неотдавнашните дипломатически старания на Съединени американски щати да попречат на Хизбула да отвори втори фронт са сполучливи, главните потребности на Израел от оръжия ще зависят от вида борба, която подхваща в линията Газа, добави той.

Ако Израел се ограничи до обстрела на Хамас, ще му трябват по-малко муниции, тъй като армията няма да разчиства всяка къща, сподели Канчан. Въпреки това, по-продължителна и по-голяма инвазия в гъсто обитаем регион е различен въпрос: това фрапантно би нараснало търсенето на Израел от американски доставки.

“Те приготвят ли пълномащабна наземна офанзива? Ако е по този начин, ще им трябват доста муниции ”, заключи Канчан.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР