Вашингтон. Група законодатели от Демократическата партия се готвят да внесат

...
Вашингтон. Група законодатели от Демократическата партия се готвят да внесат
Коментари Харесай

Washington Examiner: Демократите готвят закон за разширяване на Върховния съд на САЩ с още четирима съдии

Вашингтон. Група законодатели от Демократическата партия се готвят да внесат законпроект за разширение на състава на Върховния съд на Съединени американски щати с още четирима съдии, оповестява Washington Examiner .

Представителят Мондер Джоунс от щата Ню Йорк, представителят Джери Надлър от Ню Йорк, представителят Ханк Джонсън от Джорджия и сенатор Ед Марки от Масачусетс са подготвени в четвъртък да внесат законопроект за увеличение на броя на съдиите във висшия американски съд от девет до 13.

„ Нашата народна власт е подложена на нахлуване и Върховният съд понесе най-тежките удари “, написа Джоунс в туит в сряда. „ За да възстановим властта на хората, би трябвало да #Разширим съда “.

Our democracy is under assault, and the Supreme Court has dealt the sharpest blows.

To restore power to the people, we must.

That's why I'm introducing the Judiciary Act of 2021 with,, and to add four seats to SCOTUS.
— Rep. Mondaire Jones (@RepMondaire)

Към церемонията по внасянето на законопроекта ще се причислят и демократични деятели. Брайън Фалън, някогашен асистент на Демократичната партия в Сената и съосновател на Destand Justice, лява група, отдадена на разширението на Върховния съд, съобщи, че този ход цели да постави завършек на болшинството на консерваторите във висшия правосъден орган, което бе укрепено с назначените от някогашния президент Доналд Тръмп трима нови членове.

„ Този законопроект бележи нова епоха, в която демократите най-сетне стопират да отстъпват Върховния съд на републиканците “, сподели той. „ Нашата задача в този момент е да изградим всеобщо придвижване, което да окаже напън върху всеки демократ в Конгреса да поддържа това законодателство, тъй като това е единственият метод да възстановим салдото в съда и да защитим нашата народна власт “.

Такава самодейност обаче ще мине доста мъчно през сената, отбелязва Washington Examiner. Единственият метод е демократите да съумеят да се отърват от правилото „ филибъстър “ (процедурно закъснение или блокиране на закон посредством внасяне на голям брой ремонти и възражения), само че даже тогава, съгласно консервативното издание, не е обезпечено, че предлагането за разширение на Върховния съд ще получи минимум 50 гласа „ за “. Горната камара на американския парламент е разграничена 50 на 50 и решаващият глас принадлежи на вицепрезидента Камала Харис.

Миналата седмица президентът Джо Байдън разпореди основаването на комисия дали да се разшири Върховният съд. Изпълнителната заповед на Байдън приканва за назначение на група от 36 души, която ще прегледа историята на съда, прецеденти в процеса на номиниране на съдии и ще проверява евентуалните последствия от смяната на размера на съда.

Бивш ръководител на Сенатската комисия по правосъдната власт, Байдън отхвърли да каже дали поддържа напъните за промяна на съда, като да вземем за пример разширение на броя на съдиите над сегашните му девет членове или въвеждане на ограничавания за мандата. Понастоящем съдиите имат пожизнен мандат.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР