Вашингтон/Донецк/Луганск. Руският президент Владимир Путин е решил да нахлуе в

...
Вашингтон/Донецк/Луганск. Руският президент Владимир Путин е решил да нахлуе в
Коментари Харесай

Reuters: Рязко обостряне на обстановката в Донбас, САЩ са убедени, че Русия ще нападне Украйна

Вашингтон/Донецк/Луганск. Руският президент Владимир Путин е решил да нахлуе в Украйна до дни, сподели президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в петък, откакто сепаратистите, подкрепяни от Москва, оповестиха всеобща евакуация на жителите на непризнатите републики към Русия, ход, за който Западът се притеснява, че е част от предлог за офанзива, предава Reuters .

Предупредителни сирени прозвучаха в Донецк и Луганск в петък, откакто водачите на бунтовниците оповестиха евакуацията на стотици хиляди хора в Русия.

„ Имаме съображение да имаме вяра, че съветските сили възнамеряват и имат намерение да нападат Украйна през идната седмица, през идващите дни “, сподели Байдън пред кореспонденти в Белия дом, добавяйки, че Киев ще бъде цел на нападението.

„ От този миг съм уверен, че той е взел решението.

Късно в петък украинското военно разузнаване заяви, че съветските специфични елементи са заложили експлозиви в обекти на обществената инфраструктура в Донецк и прикани жителите да останат вкъщи. Руската Федерална работа за сигурност не отговори незабавно на искане за коментар.

Позовавайки се на репортери на място, съветските осведомителни организации по-късно оповестиха, че две детонации са блъснали Луганск, един от основните градове в отделилата се от Украйна Народна република Луганск, и сектор от газопровод в региона се е запалил.

По-рано водачите на сепаратистите в Донецк и Луганск разпространиха видеоизявления, в които оповестиха всеобща евакуация и упрекнаха Украйна, че се готви да нападна и двата района скоро - обвиняване, съгласно което Киев изрично отхвърля.

Но наподобява, че най-малко един от видеоклиповете е основан в сряда, преди да стартира последното експлоадиране на обстрела, съгласно метаданните, вградени в фрагментите. Това породи съмнения измежду западните анализатори, макар че може да е записан авансово.

Запитана за евакуацията, прессекретарят на Белия дом Джен Псаки сподели, че те са „ добър образец " за това, от което се опасява Вашингтон.

„ Ние... от дълго време предсказахме, че руснаците ще вземат участие в претексти или стъпки, които биха сложили предлог или за война, или за основаване на комплициране или разпространяване на дезинформация на място “, сподели тя пред кореспонденти.

Часове след известието за евакуация джип избухна пред постройка на държавното управление на бунтовниците в град Донецк.

Много фамилии в най-вече рускоезичния регион към този момент са получили поданство от Москва някои се качват на рейсове на евакуационен пункт в Донецк, откъдето съгласно управляващите ще изоставен 700 000 души.

Евакуацията стартира, откакто в петък в зоната на спора се случи най-интензивната артилерийска бомбардировка от години.

Русия пусна фрагменти, показващи, че изтегля войските си от границата, само че вместо това Съединените щати считат, че е имало нарастване до сред 169 000-190 000 бойци от 100 000 в края на януари.

Нови хеликоптери и разполагане на бойна група на танкове, бронетранспортьори и поддържащо съоръжение са ситуирани в Русия, покрай границата, съгласно основаната в Съединени американски щати Maxar Technologies, която наблюдава развиването със сателитни изображения.

Кремъл има десетки хиляди бойци, провеждащи учения в Беларус, северно от Украйна, които би трябвало да приключат в неделя. Лидерът на Беларус Александър Лукашенко се срещна с Путин в петък, като авансово сподели, че бойците мога да останат толкоз дълго, колкото е належащо.

Западните страни се опасяват от спор в мащаб, невъобразим в Европа най-малко от югославските и чеченските войни през 90-те години, когато починаха стотици хиляди и милиони избягаха.

Евакуацията наложи спомагателен напън върху валутата на съветската рубла и други активи.

Дипломатически източник с дълготраен опит в спора разказа обстрела в петък като най-интензивния, откогато огромната война там завърши с преустановяване на огъня през 2015 година „ Те стрелят – по всички и всичко.

Германският външен министър Аналена Бербок сподели, че не счита, че пълноценна инвазия е най-вероятният сюжет, само че че Русия може да извърши прелом в Украйна, да нападна сериозна инфраструктура или да подтикне към принуждение, за което ще упрекна Киев.

Киев също съобщи, че е малко евентуално пълномащабна инвазия.

Как ще реагират съдружниците на разнообразни типове експанзии, разнообразни от цялостната инвазия, надалеч не е контрактувано, споделиха американски и европейски представители на фона на разликите в Европейски Съюз.

„ Онези, които са най-близо до Русия, като Унгария, ще бъдат срещу всевъзможни наказания, в случай че няма пълномащабно военно навлизане “, счита почитан посланик.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР