Вашингтон — Приблизително 50 000 мигранти от засегнатата от криза

...
Вашингтон — Приблизително 50 000 мигранти от засегнатата от криза
Коментари Харесай

Рекорден брой венецуелски мигранти са пресекли границата между САЩ и Мексико през септември, показват вътрешни данни

Вашингтон — Приблизително 50 000 мигранти от засегнатата от рецесия Венецуела са пресекли нелегално границата сред Съединени американски щати и Мексико предишния месец, рекорден и в миналото невъобразим брой, съгласно предварителната статистика на Министерството на вътрешната сигурност, получена от CBS News.

Месечният връх за всички времена в прекосяването на границата от венецуелци отчасти подхранва годишния връх на неразрешените пристигания по южната граница през септември, съставлявайки почти четвърт от повече от 200 000 арестувания, докладвани от граничен патрул предишния месец. В някои дни до 3000 мигранти от Венецуела са минали нелегално в Съединени американски щати за 24 часа, демонстрират вътрешните данни на DHS.

Десетките хиляди венецуелци, идващи по границата сред Съединени американски щати и Мексико през септември, засенчват предходен месечен връх, подложен през септември 2022 година, когато близо 34 000 мигранти от Венецуела влязоха в ареста на граничния патрул.

Безпрецедентният приток на венецуелски мигранти в допълнение усложни миграционната тактика на администрацията на Байдън, както оперативно, по този начин и политически. Отказът на Венецуела да одобри депортации от Съединени американски щати и решението на Мексико да одобри единствено стеснен брой венецуелци значи, че множеството от тях са освободени от федерален арест покрай границата. Оттам мнозина се насочат към ръководени от Демократическата партия градове като Ню Йорк и Чикаго, които към този момент са напрегнати от идването на десетки хиляди мигранти.

Повече от 2 милиона мигранти са били арестувани от граничния патрул през фискалната 2023 година, което завърши предходната седмица, единствено за повторно в историята на Съединени американски щати този предел е надминат, съгласно вътрешни данни на DHS. Докато някои от тях бяха депортирани или върнати в Мексико, доста мигранти бяха освободени и им беше разрешено да потърсят леговище, развой, който приблизително лишава години, с цел да бъде позволен.

Съединени американски щати политиките не съумяват да възпрат венецуелците

Рекордните пристигания на венецуелци се случиха макар политиките на администрацията на Байдън, предопределени да обезсърчат венецуелците да влизат в Съединени американски щати без позволение, като им оферират благоприятни условия да влязат законно в страната.

Той също по този начин ясно илюстрира големия мащаб на изселването от Венецуела, в този момент най-голямата рецесия на външно разселване в света. През последните години повече от 7 милиона души са напуснали Венецуела, в миналото просперираща страна, изправена пред политическа и социално-икономическа рецесия под властническо социалистическо държавно управление.

Докато множеството в началото се заселиха в Колумбия, Перу и други Страни от Южна Америка, стотици хиляди венецуелци са се отправили към южната граница на Съединени американски щати през последните две години. Много от тях са прекосили Мексико и Централна Америка, в това число прословутата бездна Дариен в Панама, с цел да доближат американска земя.

Само през септември 75 268 мигранти прекосиха джунглата Дариен, вторият най-голям месечен брой, регистриран в миналото, единствено след 82 000 пресичания, докладвани там през август, споделиха чиновници на панамското държавно управление пред CBS News. Повече от 400 000 души са прекосили тази безпътна джунгла пешком тази година.

След като броят на венецуелците, идващи до южната граница, скочи през 2022 година, администрацията на Байдън разкри двупосочна тактика, с цел да ги възпре да навлязат в Съединени американски щати нелегално. Той убеди Мексико да одобри назад някои мигранти от Венецуела, които минаха границата на Съединени американски щати без позволение, и започва стратегия, позволяваща на венецуелците да летят законно в страната, в случай че американците се съгласят да ги спонсорират.

Тези политики бяха разширени. за включване на мигранти от Куба, Хаити и Никарагуа през януари 2023 година, когато администрацията на Байдън също стартира да разрешава на венецуелци и други мигранти да употребяват телефонно приложение, с цел да изискат опция да влязат в Съединени американски щати на формален граничен пункт.

Стратегията имаше неотложно влияние, подклаждайки внезапен спад на противозаконните влизания на мигранти от четирите целеви страни. Незаконното влизане на границата от кубинци, хаитяни и никарагуанци остава надалеч под върховете си през последните години. Но наклонността беше относително краткотрайна за венецуелците, траяла няколко месеца, преди противозаконните прекосявания от венецуелци още веднъж да се усилят внезапно тази пролет.

„ Новото обикновено “

Адам Айзъксън, анализатор по въпросите на миграцията във Вашингтонския офис за Латинска Америка, сподели, че вариантите, с които разполага администрацията на Байдън, с цел да спре потока от пътуващи към Съединени американски щати венецуелци миграцията е лимитирана.

" Те са малко в затруднено състояние. Това е новото обикновено. И не можете да извършите доста, с цел да го блокирате по пътя на миграцията ", сподели Исаксън. „ Числата са по-големи от всичко, което Мексико би поело. Не можете да ги депортирате в Каракас, нито би трябвало, тъй като доста от тези хора ще бъдат изправени пред заплаха. “

Айзъксън сподели, че Съединени американски щати също могат да задържат по-голям брой венецуелци, макар че центровете за задържане на имиграционните и митническите органи могат да държат единствено няколко десетки хиляди мигранти във всеки един миг.

Някои бранители също приканиха администрацията на Байдън да усили месечния таван от 30 000 за програмата, която разрешава на венецуелци и други мигранти със спонсори от Съединени американски щати да влизат законно в страната.

Съединени американски щати. и панамските публични лица се пробваха да убедят Колумбия да предприеме по-агресивни стъпки, с цел да забави миграционния поток към пропастта Дариен. Висшият граничен чиновник на Съединени американски щати в DHS, Блас Нунес-Нето, неотдавна назова обстановката там „ филантропична злополука “. Но Густаво Петро, ​​първият ляв президент на Колумбия, сподели, че държавното управление му няма да спре мигрантите да навлизат в джунглата, базирайки се на филантропични аргументи.

Хосе Диас способства за репортажа.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР