Вашето мнение е важно за насУчаствайте в , за да

...
Вашето мнение е важно за насУчаствайте в , за да
Коментари Харесай

Скопие и София откриха строителството на отсечка от паневропейския Коридор 8

Вашето мнение е значимо за нас
Участвайте в, с цел да подобрим нашия уебсайт. Отнема единствено 5 минути.

Премиерите на Северна Македония и България Димитър Ковачевски и Гълъб Донев публично дадоха начало на строителството на железопътния сектор Куманово - Беляковце - Крива Паланка.

Отсечаката е част от паневропейския Коридор 8, който ще свърже Италия, Албания, Северна Македония и България, създавайки интермодална връзка сред Черно и Адриатическо море.

Донев изрази увереност, че планът е предпочитан за всички страни по продължение на трасето. Според него изглаждането на жп правата, свързваща три страни членки на НАТО, е въпрос на национална и групова сигурност.

Служебният министър председател добави, че последствията от войната на Русия против Украйна са удостоверили като една от най-големите уязвимости на района неразвитата и даже изчезнала инфраструктура.
 Карта на железопътната мрежа на Северна Македония.
Донев напомни, че заради неналичието на свързваща железопътна и енергийна инфраструктура, нашите страни са принудени да търсят различни пътища за доставки на запаси, което ги оскъпява.

“В изискванията на евентуална енергийна и продоволствена рецесия е витално належащо да осигурим директни пътища за доставки “, акцентира българският министър-председател.

“Такива планове са за бъдещите генерации и с тях Северна Македония е обвързвана с европейските жп линии и коридори. С подобен план нашата страна е кръстовище на Балканите. Новата жп инфраструктура открива пазари за нови вложения и за ново съдействие ”, сподели и македонският му сътрудник.

Коридор 8 е един от десетте паневропейски транспортни коридора, които свързват Западна и Източна Европа. Трасето му стартира от италианското пристанище Бриндизи и би трябвало да свърже албанското Дуръс, Тирана, Скопие, Куманово, Беляковце, Крива паланка, Деве хълм, Гюешево, София, Пловдив, достигайки до Черноморието.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР