Вашето куче може да разбере кога сте стресирани, тъй като

...
Вашето куче може да разбере кога сте стресирани, тъй като
Коментари Харесай

Кучетата могат да надушат, че хората са стресирани, по тяхната пот и дъх


Вашето куче може да разбере по кое време сте уплашени, защото в сходни моменти миришете по по-различен метод, сочи ново проучване. Миризмата на човешката паника е толкоз мощна, че домашният любим може да я разграничи от тази, типична за спокойните ни положения, в 93,75% от случаите (дори тогава, когато те не познават хората против тях).

В опитите взимат присъединяване четири кучета от Белфаст в Северна Ирландия, наречени Трео, Фингал, Сут и Уини.
-->
Проби от потта и дъха са взети от 36 души преди и след решаването на динамичен математически проблем, като нарасналото кръвно и пулс след осъществяването на задачата удостоверява, че равнищата на стрес са се покачили. Впоследствие четирите кучета са подготвени да разпознават сред базовите проби и тези, асоциирани с по-висок стрес. 

Като цяло четирите кучета разпознават миризмата на стрес в 675 от общо 720 опита, като обособените животни се оправят с 90 до 96,88% акуратност.

„ Откритията демонстрират, че когато сме уплашени, ние, като хора, произвеждаме разнообразни миризми посредством своите пот и мирис, и нашите кучета могат да ги разграничат от миризмата ни в случаите, в които сме отпуснати – даже и да става дума за човек, който не познават “, изяснява Клара Уилсън, водещ създател на проучването.

Според откривателите кучетата евентуално съумяват да надушат миризмата на кортизол (хормона на стреса). Освен това те изясняват, че стресът води до „ стимулиране на глюкогенезата, гликогенолизата и липолизата, както и до по-високи равнища на ренин и на ензима ангионезин 2.

„ Изследването акцентира, че кучетата не се нуждаят от образни или звукови подсказки, с цел да доловят човешкия стрес “, прибавя Уилсън. „ Това е първото по рода си изследване и то дава доказателства, че кучетата могат да усетят напрежението единствено по дъха и потта, което би могло да бъде потребно при образованието на кучета за асистентски или лечебни цели. “

„ Освен това хвърля повече светлина върху връзката сред индивида и кучетата и уголемява познанията ни по тематиката за метода, по който кучетата евентуално интерпретират и си взаимодействат с човешките психически положения “, споделя още Уилсън.

Изследователите прибавят, че бъдещи изследвания биха могли да разкрият повече и за „ прочувствената болест “, при която кучетата имитират прочувственото положение на своите стопани.

Източник: Обекти.бг
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР