ВАсеновград е преминало част от детството на покойния патриарх Неофит.

...
ВАсеновград е преминало част от детството на покойния патриарх Неофит.
Коментари Харесай

Неразказани истории: Спомени за патриарх Неофит

ВАсеновград е минало част от детството на починалия патриарх Неофит. Негово Светейшество се ражда в непретенциозно семейство на мощно вярващи хора. Светското му име е Симеон Димитров. Още когато бил 10-годишен, родителите му се местят в Асеновград, откъдето е родом татко му и остават да живеят няколко години - в църквата „ Свети Атанасий “, написа.

" Баща му е бил железничар - помощник-машинист на локомотив, само че тогава са вършели и по-обща работа. Например помагали са в промяната на релси, на траверси, по-тежки неща даже. Денонощно са пътували из страната и фамилията не се е задържало дълго време на едно място ", показа художникът-богослов Теодор Пеев.

Майката е работила в пансиона за сираци в Асеновград, където за малко са били настанени патриархът и неговият брат, споделя още теологът.

" Била чистачка в дома за сираци, в детския дом в Асеновград. В града се приказва, че заради беднотия на фамилията, известно време са живеели в дома тъй като там е цялостен интернат - храна, спане, безусловно всичко. И по този начин е съумяло църковното настоятелство на Асеновград да подкрепи фамилията. След това са им помогнали за приемане в Семинарията в Черепиш, която приключват и двамата братя ", уточни той.

Тъй като средствата на семейството не достигали, майката била принудена да работи като клисарка в храма, в която фамилното било приютено. По пътя на църковното служение Неофит поел по гледище на майка му, която била мощно вярваща. Тя е била хористка в църквата и запалила по пеенето и двамата братя. По нейно гледище те приключили Софийската духовна семинария.

" Майка им ги е водила непрекъснато с нея на служби, на литургия, на празнични служения. Те съвсем са израснали в църквата. Бащата е държал те да учат в железничарско учебно заведение, с цел да продължат занаята му като непрекъснато казвал, че това е държавна работа и нямало проблем, там щели да бъдат добре платени ", показа Пеев.

Теодор е студент на патриарх Неофит. Спомня си първата среща с него преди 47 години, когато бил кандидат-студент в Духовната академия, а негов изпитващ се оказал йеромонах Неофит.

" Отидох пред аута и очаквам ред вляза, само че обаче вътре слушам, че се свири на пиано, ноктюрното на Шопен, съвършено осъществяване. Аз заставам извън е не знам какво става вътре и внезапно вратата се отвори с гръм и тропот и пред мен се появи един двуметров човек с Ботев профил, сини очи, с черно расо - беше отец Неофит. Попита ме защо съм. Казах, че за изпита аплайвам. Аз самичък си изсвирих това, което бях подготвил, изпях си песента. Той остана доста удовлетворен. Каза " допускам, че ще ви одобряват " и ме предложения в хора на Духовната академия ", описа той.

За него патриарх Неофит остава същински образец за разсъдък, самообладание и примирение. " Той беше стожерът на нашата черква. Преживя най-тежките години - в това число и разкола, се ползваше с огромно доверие, с огромен престиж измежду църковните дейци и чиновници ", сподели още Пеев.

И предлага Асеновград да засвидетелства уважава си към патриарх Неофит, като бъде провъзгласен посмъртно за почетен жител. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР