ВАС обясни участието на председателя си Георги Чолаков по всяка

...
ВАС обясни участието на председателя си Георги Чолаков по всяка
Коментари Харесай

Петъчна командировка в Нова Загора и едно дежурство: Как делата на Евролаб се паднаха случайно при шефа на ВАС

ВАС изясни присъединяване на ръководителя си Георги Чолаков по всяка от трите тъжби на " Евролаб 2011 " против отстраняването от Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " със инцидентни съвпадения в графика на висшия арбитър.

Чолаков се е паднал в трите състава по силата на правилото, че и той е задължен да дава наряди наедно с останалите съдии. Дежурствата му не престават по една седмица и то - през година. Това се вижда от справката, която Върховен административен съд дава.

През 2018 година той е бил дежурен сред 30 юли и 3 август, избран по чоп. Пандемичната 2020 година е наложила Чолаков да се включи два пъти в дежурните сформира в интервала на август, когато правосъдната почивка е анулирана. През 2019 година и 2021 година надлежно той не е взел участие в разпределения за дежурните съдии по силата на автоматизирано предписание.

Така се стига до 2022 година, когато Георги Чолаков се пада дежурен сред 11 и 15 юли в група с още четирима съдии. По съвпадане се оказва, че и трите каузи на " Евролаб " са разпределени в същия интервал - освен това от самия него, още веднъж по силата на вътрешни правилници, които гласят, че ръководителят дава отговор за разпределението до 29 юли.

Чолаков става докладчик по едно от тях през системата за инцидентно систематизиране, като ръководи и останалите два състава по силата на старшинството си.

Най-забележително е обяснението за това за какво " Евролаб " се озовава за систематизиране точно в седмицата на дежурството на Георги Чолаков.

Върховен административен съд цитират с акуратност до секундата данни от деловодната система за административните каузи. " Евролаб " пуска три обособени тъжби, които постъпват като преписки в разнообразни дни - 16 юни, 27 юни и 1 юли.

И трите преписки се забавят с 1-3 седмици, до момента в който се трансферират сред Пето и Седмо поделение за администриране. И трите са финално формирани като каузи в Пето поделение в един и същи ден - 8 юли, петък.

Предаването им за систематизиране от Чолаков се случва сред 13:36:59 ч. (по описанието на ВАС) и 15:43:28 ч.

Уви, тъкмо в същия 8 юли Георги Чолаков се оказва на мероприятие в Нова Загора поради разкриване на локалната Съдебна палата - събитие, което е планувано за 14 ч. в петъчния ден.

Така очакващите го каузи за систематизиране остават за понеделник, 11 юли - първия ден от годишното дежурство на ръководителя на Върховен административен съд.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР