Варшава. Президентът на Полша Анжей Дуда представи проектозакон, който би

...
Варшава. Президентът на Полша Анжей Дуда представи проектозакон, който би
Коментари Харесай

Radio Poland: Анджей Дуда излезе с проектозакон, затрудняващ промените в правосъдната система на Полша

Варшава. Президентът на Полша Анжей Дуда показа проектозакон, който би затруднил измененията в правосъдната система. Според предлагането Народното събрание би могъл да назначава съдии с болшинство от три пети, съобщи Radio Poland.
Дуда съобщи, че, в случай че проектозаконът му не бъде признат, той няма да утвърди различен подсилен от държавното управление документ по отношение на назначението на Върховен съд. Проектозаконът, препоръчан от ръководещата партия „ Право и правдивост “, неотдавна гласуван от Народното събрание, би дал на ръководещите консерватори силата да назначават съдии във авторитетния Национален правосъден съвет.
Управляващата „ Право и правдивост “, от чиито редици произлиза самият Дуда, има болшинство в Народното събрание, само че не и в размер от 60% от депутатите. „ Реформите в правораздаването са нужни за Полша, само че промените би трябвало да са мъдри и спокойно провеждани “, уверен е президентът. Той добави, че проектозаконът „ цели да предотврати изказванията, че Националния правосъден съвет е политизиран от единствено една партия и по тази причина следва само политически цели “. „ Не може да има сходни усещания в полското общество “, уверен е той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР