Варненското село Тополи скочи срещу намеренията на тяхна територия да

...
Варненското село Тополи скочи срещу намеренията на тяхна територия да
Коментари Харесай

Варненското село Тополи на бунт срещу изграждането на площадка за съхранение на медицински отпадъци

Варненското село Тополи скочи против желанията на тяхна територия да бъде построена площадка за инфекциозни боклуци от лечебни и здравни заведения. Тази заран живеещите в селото се събраха на митинг, научи Varna24.bg

Протестна петиция бе изпратена до президента, премиера, министъра на околната среда и водите, министъра на вътрешните работи, до омбудсмана, регионалният шеф и кмета на Варна, до Окръжна прокуратура в морската столица, РИОСВ-Варна и други институции. 

В нея се показва следното:

На 18.02.2022 година  в Кметство Тополи е пристигнало  Уведомление за капиталово предложение на софийската компания “ЕКОСЕЙФ “ ООД, която възнамерява обособяването на площадка за депозиране и запазване на необработени инфекциозни боклуци от лечебни и здравни заведения, подлежащи на следващо извънредно третиране/ неутрализиране, на територията на  с. Тополи, м-ст " Клисе хълм “, общ. Варна. Инвестиционното предложение е видно в целокупност на таблото за разгласи в Кметството.

Нашата позиция: Категорично възразяваме против по този начин нареченото капиталово предложение (ИП): " Обособяване на площадка за събиране и запазване на боклуци от хуманно опазване на здравето “ на територията на Кметство Тополи.

Общественото неодобрение ескалира, тъй като в землището на обитаемото място, напълно наоколо до селото,  към този момент има премного замърсяващи производства в това число екирисаж, асфалтови бази, хранилище за гуми, купища строителни боклуци и ситуацията от години е нетърпимо.

Обособяването на площадка за събиране и запазване на медицински боклуци, поради степента им на заплаха за човешкото здраве и действителната заплаха  от разпространяването на заразни и инфекциозни заболявания, е в цялостно несъгласие с публичните настройки в обитаемото място и всеки разумен човек следва да декларира нулева приемливост към складирането на каквито и да било боклуци и отпадни артикули в непосредствена непосредственост до град Варна.

Не може и не трябва да се неглижира публичното мнение. Въпреки, че способен орган по случая е Регионална инспекция за опазване на околната среда, ние от инициативния комитет заявяваме,че няма да допуснем волята на народа да бъде сложена на второ място след бизнес ползите на избрана частна организация. Няма да допуснем втори случай като разрушената емблематична постройка по-известна като " Дом Младост “.

Можем да задаваме стотици хиляди въпроси по отношение на това, което някой е решил, че ще прави на наша територия и да провокираме безкрайни инспекции, само че в страната на бележките, където някой може да напише в документ каквото си желае и съответния орган да го одобри тъй като е законово издържано и  документирано не значи, че е вярно. Това е българския вид на печално известния параграф 22 – безусловно.

Това е следващия тест за българската народна власт. Ние към този момент над 30 години сме в преход и той няма да свърши, до момента в който Държавата и съответните и институции не сложи публичния интерес пред частния като по едно и също време с това отбрани в цялостна степен личността на всеки и неговата собвеност. Държавата ни се трансформира в сметище! Това ли ще завещаем след нас? Ако продължаваме по този начин скоро няма да имаме чиста вода за пиянство и храна за ястие! Кому е нужно това? За пари ли тровим децата си? Няма да стоим безучастно и да гледаме по какъв начин някой вилнее над бащино ни огнище!

Призоваваме всички същински българи да поддържат и с подписването си да защитят опазването на така и така оредялата ни и болна природа. Вярваме, че обединени не можем да бъдем победени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР