Варненският свободен университет Черноризец Храбър удостои Джордж Кремлис - почетен

...
Варненският свободен университет Черноризец Храбър удостои Джордж Кремлис - почетен
Коментари Харесай

Удостоиха Джордж Кремлис с почетно звание „доктор хонорис кауза“ на ВСУ

Варненският свободен университет " Черноризец Храбър " удостои Джордж Кремлис - почетен шеф на Генерална дирекция „ Околна среда “ на Европейската комисия, с почетното звание Доктор Хонорис Кауза на ВСУ " Черноризец Храбър ". Отличието бе присъдено за ангажираността, персоналната поддръжка и присъединяване му в развиването на новаторския учебен план – магистърската стратегия „ Кръгова стопанска система “, както и за забележителния му принос за основаване на среда, стимулираща полезностите на устойчивото развиване и използването на модела на кръговата стопанска система.

Специален посетител на събитието бе кметът на Варна Благомир Коцев, който направи първата си обществена изява като градоначалник точно във Варненския свободен университет.

Получен бе приветствен адрес от президента на Република България Румен Радев, в който се споделя: " Високата ангажираност и експертните знания на господин Кремлис имат основен принос за основаването на новаторската магистърска стратегия " Кръгова стопанска система " и нейното одобряване след студентите Ви. Убеден съм, че с поддръжката на господин Кремлис, Варненският свободен университет ще продължава да образува водещи фрагменти, отдадени на устойчивото развиване на България и приобщаването ни към европейския блян за екологосъобразна стопанска система “.

Варненският свободен университет е първият в Европа, който създаде и вкара магистърска стратегия по кръгова стопанска система, сподели по време на приветствието си Джордж Кремлис. По думите му тя си остава най-всеобхватната и би трябвало да се предлага и на британски език, с цел да бъдат привличани освен български, само че и задгранични студенти. Магистърската стратегия „ Кръгова стопанска система “ на ВСУ „ Черноризец Храбър “ се организира под патронажа на Генерална дирекция „ Околна среда “ на Европейската комисия. В нея завършиха образованието си два випуска студенти, които създадоха и показаха действителни планове за осъществяване упоритостите на Зелената договорка за цифрова и екологосъобразна стопанска система. В разгара си е акцията за банкет на третия випуск студенти в магистърската стратегия “Кръгова стопанска система ”.

Прилагането на кръговата стопанска система ще даде подтик на технологиите, което пък ще докара и до основаването на нови " зелени " работни места, добави още Джордж Кремлис. Според него моделът на кръговата стопанска система може да запази природата и ресурсите, изключително като се има поради, че ресурсите се изчерпват, а климатът се трансформира. Тя ще даде опция на човечеството да понижи отпечатъка си върху околната среда, уточни Кремлис. Той приказва за модели, които ще са основани на устойчива стопанска система, устойчиви градове, устойчиви семейства.

Благомир Коцев, кмет на Варна, приветства академичното управление, студентите и гостите. " За мен е изключително значимо първото обществено събитие, в което вземам участие като кмет, да бъде обвързвано с образованието. Науката и образованието са независимост и хуманизъм. И в работата ми като кмет те ще са специфичен приоритет. Поздравявам господин Джордж Кремлис за купата Доктор Хонорис Кауза, с която през днешния ден бе почетен от Варненския свободен университет “Черноризец Храбър ”. Още един другар на Варна и човек на духа, който печелим ", сподели Коцев.

Джордж Кремлис е " Доктор хонорис идея " на ВСУ " Черноризец Храбър ". В продължение на 30 години той е шеф на Генералната дирекция " Околна среда " на Европейска комисия, а все още е неин почетен ръководител. Член е на Борда на Европейската организация за обществено право и ръководи нейния Институт за климата и кръговата стопанска система. Член е и на екологичния и обществен съвещателен съвет на Европейската банка за възобновяване и развиване, като сега е ръководител на Бюрото на Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен подтекст. Автор е на огромен брой изявления на британски, френски и гръцки език за политиката и правото на Европейски Съюз. От няколко дни Джордж Кремлис е и дипломат на Европейската организация по обществено право за България.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР