Варненският съдия, който бе обвинен за натиск над колега, след

...
Варненският съдия, който бе обвинен за натиск над колега, след
Коментари Харесай

Подслушван заради Марешки съдия бе окончателно оправдан по дело за натиск над прокурор

Варненският арбитър, който бе упрекнат за напън над сътрудник, откакто бе подслушван по отношение на дело против предприемача и водач на " Воля " Веселин Марешки, е дефинитивно оневинен. Това следва от решение на последната правосъдна инстанция - Върховния касационен съд (ВКС), който оправда окръжния арбитър от Варна Светлозар Георгиев по обвиняване за оказан напън над прокурор Здравка Задгорска да приключи следствие против някогашен служител на реда, който е негов другар.

През април 2017 година същоото реши и Софийският градски съд, което бе доказано от Софийския апелативен съд.

Според болшинството в правосъдния състав на Върховен касационен съд официално Георгиев е въздействал на прокурорката, само че е оневинен, тъй като действието се явява малозначително и по тази причина не е незаконно. Това виждане са застъпили ръководителят на състава Николай Дърмонски и докладчикът по делото Румен Петров. На изключително мнение пък е била арбитър Валя Рушанова, тъй като съгласно нея действието на Георгиев е изначално несъставомерно.

Според обвиняването Георгиев се срещнал с прокурор Задгорска на 2 декември 2016 година и опитал да я накара да приключи делото против някогашния служител на реда Николай Добрев, с който съдията бил непосредствен. Разследването против Добрев било за забравена върху тавана на кола ловна пушка. Той паркирал автомобила пред дома си, извадил пушката, само че я не запомнил там и се сетил след 7 часа, когато оръжието към този момент липсвало. На сутринта се обадил в полицията, само че пушката към този момент била предадена от инцидентно минаващ мъж, който я видял върху колата. Според прокуратурата Георгиев търсил четири пъти Задгорска, с цел да я убеждава да не вкарва делото в съда. На 2 декември тя му се обадила, че може да се видят и той я поканил в кабинета си на кафе.

" Кажи в този момент с кво, с кво мога да ти услужа? ", споделила прокурор Задгорска, а диалогът им бил записан със специфични разследващи средства (СРС), прилагани по това време против Георгиев. Те пък са по отношение на подаден сигнал против него в ДАНС от окръжната прокурорка от Варна Виолета Радева, че е

поел ангажимент да помогне на подсъдимия за рекет и побой водач на партия " Воля " Веселин Марешки.

Георгиев беше арбитър по делото против Марешки, само че се води от него, откакто стартира следствието за напън над Задгорска.

Разследващите не събрали доказателства за ангажимент на Георгиев към Марешки, само че попаднали на диалозите му със Задгорска. В кабинета той почнал да ѝ изяснява за случилото се с някогашния служител на реда и забравената му пушка, напомня news.lex.bg.

В последна сметка тя внесла делото в съда с предложение за освобождение от наказателна отговорност, а Районният съд във Варна е наложил на Добрев санкция от 1 000 лв., с което процесът завършил дефинитивно.

" Мнозинството от касационния състав смята, че осъщественото от Георгиев действие разкрива толкоз ниска степен на социална заплаха, че тя е очевидно незначителна по смисъла на чл.9, ал.2 пр.2 от Наказателен кодекс. Макар и да реализира признаците на състава на закононарушението по член 289, пр.2 от Наказателен кодекс, като обрисува типичните особености на общественоопасното действие, то е засегнало напълно нищожно публичните връзки, които са обект на отбрана. На първо място самият интензитет на оказаното влияние е извънредно невисок. Буквално незабавно – още със идната имитация, подсъдимият е засвидетелствал почитание и почит към пълномощието на свидетелката да вземе своето решение по вътрешно разбиране " се споделя в решението на Върховен касационен съд по случая.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР