Варненският окръжен съд обаче прецени, че преди да вземе решение

...
Варненският окръжен съд обаче прецени, че преди да вземе решение
Коментари Харесай

Варненка, работила в колцентър, е обвинена в Германия за измама за милиони евро

Варненският областен съд обаче реши, че преди да вземе решение дали Вероника Й. да бъде предадена в Германия, където се проверява за осъществени закононарушения, е належащо да изиска още информация от молещата страна, оповестиха от институцията.

34-годишната жена е привлечена към наказателна отговорност за присъединяване в проведена незаконна група за компютърни закононарушения, измами и шикалкавене, като нанесените вреди са милиони евро.

Европейската заповед за арест за задържането и предаване на Вероника Й. е издадена на 4 юли от Районния съд в немския град Бамберг. Няколко дни по-късно - на 18 юли - жената е задържана във Варна, където живее с малолетното си дете.

В европейската заповед за арест е посочено, че закононарушенията са осъществени в Берлин, Нюрнберг и други обитаеми места в Германия (местожителство на ощетените лица) от колцентър с офиси в София и Варна. Вероника Й. e упрекната, че през интервала 11.01.2019 г до 23.11.2020 година е работила като така наречен задържащ сътрудник в колцентъра, който се ръководел от четирима задгранични жители.

Според немските управляващи, тя и други сътрудници под подправена идентичност, се представяли на многочислени клиенти в Германия по телефона и по е-поща, че работят за няколко онлайн платформи за финансово вложение. С погрешни изказвания те вкарвали клиентите си в подвеждане и ги подвеждали да влагат обилни суми пари в разнообразни финансови принадлежности.

До юни тази година, Централната работа за битка с киберпрестъпленията в Бавария е получила най- малко 200 сигнала от немскоговорящи жертви на незаконната група. Общата стойност на загубите са над 14 000 000 евро.

Според немската прокуратура, осъществените персонално от Вероника Й. позвънявания и измами, в качеството и́ на сътрудник, са 112 на обща стойност над 2 304 199 евро .

На 21 юли жената беше доведена в Окръжния съд във Варна, с цел да и́ бъде избрана мярка за неотклонение, която да обезпечи наличие и́ в делото за нейното предаване. Магистратите решиха, че най-подходящата мярка по отношение на Вероника Й. е подписка. Тя е неосъждана, има висше обучение, майка е на малко дете и има непрекъснат адрес, на който е била открита.

Съдебният състав дефинира тази мярка и с цел да не бъдат нарушени правата на малолетното дете, в случай че бъде отделено от майка си. Посочено беше и умозаключение на генералния юрист на Съда на Европейския съюз (СЕС) по дело С-261/22. То е формирано по преюдициално питане, направено от Върховния касационен съд в Италия. В него се желае пояснение на Рамковото решение за европейската заповед за арест и процедурите за предаване на търсени лица, които са майки в страните членки и живеят с ненавършили пълноправие деца.

В мнението се показва, че следва да се съблюдава правото на майката да не бъде лишавана от контакти с децата си и да бъде обезпечено, че децата ще получават нужните майчини и фамилни грижи, открити в Конвенцията за правата на детето и Хартата на главните права на Европейския съюз.

Вчера окръжните магистрати пък заседаваха по настояването на немската прокуратура за екстрадиция на варненката. Тричленният правосъден състав също се базира на висящо преюдициално питане и на заключението на генералния юрист на Съд на Европейския съюз, че следва да има баланс сред отбраната на ползите на детето от една страна и инструментите за попречване на безнаказаността, залегнали в Рамковото решение за европейската заповед за арест.

Именно нарушаването на висшия интерес на детето е ставал мотив за доста неоправдателни решения по отношение на страни-членки на Общността.

В тази връзка, съдът ще изисква информация от немските управляващи дали те могат да подсигуряват висшия интерес на детето. Съществува ли опция присъединяване на Вероника в наказателното произвеждане да се организира под друга форма - да бъде разпитано у нас или да бъде изпратено там и да взе участие в процесуалните дейности, а по-късно да бъде върнато назад в България.

Варненският областен съд ще чака информация и дали в случай че майката търпи мярка " задържане под стража " в Германия, ще има опция да не прекъсва контактите с детето си. Отделно се разпорежда правенето на отчет от Агенцията за протекция на детето у нас. Той би трябвало да откри какви са връзките на желаното лице с неговото дете, кои са хората, които се грижат за него, каква е фамилната среда и изискванията, в които то живее.

По делото за предаване, Вероника Й. се възползва от правото си да и́ бъде избран юрист в Германия, който да оказва подпомагане на нейните бранители у нас.

Българската страна е получила и гаранции, че в случай че дамата бъде приета за отговорна там и бъде осъдена с " отнемане от независимост ", тя ще може да изтърпи присъдата си у нас.

С оглед нуждата от време, с цел да бъде осъществен продан на информация с молещата страна и да бъде обезпечена задоволително информация, въз основата на която Варненският областен съд да вземе решение, не беше избрана последваща дата за правосъдно съвещание.

На Вероника Й. и́ беше неразрешено да напуща страната до привършване на производството по нейното предаване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР