Варненският окръжен съд даде ход по същество на делото за

...
Варненският окръжен съд даде ход по същество на делото за
Коментари Харесай

Гледат делото за потъването на кораба „Хера“ в отсъствието на единствения подсъдим

Варненският областен съд даде ход всъщност на делото за потъването на кораба „ Хера “. Инцидентът стана на 13-и февруари 2004 година на няколко километра от северния вход на „ Босфора “. Тогава починаха 17 български и двама украински моряци.

Разследването на случая продължи 15 години. Досъдебното произвеждане е 111 тома, съдържащи 15 314 страници. Като очевидци по делото са привлечени 129 души, от които 21 задгранични жители (от Украйна, Турция, Гърция и Италия). Вещите лица, изготвяли експертизи, които ще се изслушват са 17.

Единият обвинен е Милен Б., общоприет шеф и началник „ Експлоатация “ на компанията „ Провидънс шипинг енд трейдинг “ ООД, менажирала „ Хера “. Другият е техническия шеф и началник „ Морски интервенции “ във компанията - 70-годишният Стефчо М.

За първи път обвинителният акт е импортиран в Софийски градски съд през 2019 година В края на същата година, производството там е прекъснато и защото двамата обвинени са от Варна е изпратено по подсъдност на Варненския областен съд. През април 2020 година Милен Б. умира. Така единствен обвиняем остава Стефчо М.

Варненският областен съд насрочва няколко разпоредителни съвещания. До през днешния ден ход на делото всъщност не бе допустимо да се даде. То беше връщано на прокуратурата за премахване на значително процесуално нарушаване, защото на досъдебното произвеждане не са били издирени всички близки на починалите, с цел да бъдат известени за правото им да вземат участие в правосъдния развой и това е лимитирало правата им. Чрез правосъдни поръчки, изпратени до Украйна, част от тях са издирени. Други поръчки се връщат неизпълнени, защото околните на починалите моряци живеят в град Херсон, където се водят военни дейности. Петчленният правосъден състав одобри, че тяхното търсене и приканване е невероятно.

На делото не се явява и единственият обвиняем Стефчо М. Проверка, направена от Окръжен съд – Варна, демонстрира, че той е напуснал България през юни 2019 год., не се е прибирал, няма годни документи за идентичност и макар интернационалното му търсене досега местонахождението му е незнайно. Неговият бранител показва, че последния му телефонен диалог със Стефчо бил при започване на 2020 година, когато той декларирал, че желае да взе участие в делото, само че се намирал в Китай и поради коронавирус рестриктивните мерки, не можел да пътува. След това юристът и околните му губят контакт с него.

Съдебният състав одобри, че производството против Стефчо М. може да се гледа задочно.

През октомври предходната година Варненски областен съд организира разпоредително съвещание. С оглед характера на производството, огромния брой очевидци и движимости лица, които следва да се изслушат, съдът притегли един авариен арбитър и един правосъден заседател. Но петчленният правосъден състав реши, че наказателното произвеждане следва да бъде спряно, защото остава неизяснено дали въобще подсъдимият е измежду живите поради възрастта му и събитието, че се е намирал в Китай по време на пандемията и неналичието на издадени годни български документи за идентичност. Въззивната инстанция обаче върна делото на Варненския областен съд за продължение на съдопроизводствените дейности.

През януари тази година при следващия опит за връчване на призовка на Стефчо М., брачната половинка му във Варна декларира, че от пет години живее той в чужбина, само че тя няма връзка с него.

Днес стартира чуването на очевидците. Съпругата на подсъдимия се възползва от законово си право да не дава показания и беше заличена от листата на очевидците.

Следващото правосъдно съвещание е планувано за 13 март 2023 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР