Варненският апелативен съд ще обяви в установения от закона двумесечен

...
Варненският апелативен съд ще обяви в установения от закона двумесечен
Коментари Харесай

Скандалният убиец на балетиста Марин ще си го получи

Варненският апелативен съд ще разгласи в открития от закона двумесечен период решението си по въззивното наказателно дело против Петър Здравков, който апелира 6 годишна присъда на Окръжен съд – Варна, произнесена по реда на съкратеното правосъдно разследване, признание на виновността и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт. Това оповестиха от съда.

Първата правосъдна инстанция го призна за отговорен по тази причина, че на 10 септември 2018 година, във Варна при ръководство на лек автомобил, нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата, превишил позволената скорост за придвижване в обитаемо място и по несъобразителност предизвикал гибелта на Мартин Чикалов.

Подсъдимият управлявал автомобила без да има нужната дееспособност, след приложимост на кокаин и канабис. Неправоспособният Петър карал по бул. „ Приморски “, със 114,6 км в час, а сега на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км в час.

Смъртта на Мартин е разследване от тежка черепно-мозъчна контузия. След пътно-транспортното произшествие Петър напуснал мястото и се
укрил от органите на реда. Не е бил открит на адреса на родителите си. Веднага бил
обявен за общодържавно търсене, а на идващия ден след диалог с юрист
се явил в ОД на Министерство на вътрешните работи.

През декември предходната година Окръжен съд - Варна му присъди наказване 9
години отнемане от независимост, което редуцира с една трета до 6 години затвор при
първоначален общ режим.

Днес отбраната на Петър настоя пред апелативната инстанция да понижи
размера на присъденото наказване с аргумента, че присъдата му е неправилна,
незаконосъобразна и очевидно несправедлива. Според тях първоинстанционният съд е
трябвало да откри съществуване на съпричиняване на конфликта, както и многочислените смекчаващи виновността условия като младата възраст на Петър, изразеното страдание и сериозно отношение, както и чистото му правосъдно минало.

„ Изключително доста скърбя, че лиших човешки живот “, сподели подсъдимият в
последната си дума пред съда.

Съвсем друго бе мнението на представителя на Апелативна прокуратура. Той се солидаризира със жалбата на майката на починалия Мартин, която упорства Апелативният съд във Варна да присъди оптимално планувани от закона размер наказване за това закононарушение.

Според прокурора, в този проблем превес имат извънредно доста на брой отегчаващи виновността условия, измежду които предишно административно наказване по тази причина, че Петър управлявал автомобил без да има дееспособност. Независимо от това той траял да кара автомобил, след приложимост на неразрешени от закона субстанции, без очила, макар, че имал проблеми със зрението и с несъобразена скорост. След конфликта тялото на Мартин е летяло 35 метра, напомни обвиняването.

Въпреки, че Окръжна прокуратура не е протестирала първоинстанционната присъда, през днешния ден представителя на Апелативна прокуратура акцентира в умозаключение, че предвид на извънредно многочислените отегчаващи виновността условия намира, че настояването на околните на починалия балетен актьор за установяване на оптималния размер за наказване е заслужено. Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в открития от закона 2-месечен период.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР