Варненският апелативен съд намери за незаконосъобразно решението на Окръжния съд

...
Варненският апелативен съд намери за незаконосъобразно решението на Окръжния съд
Коментари Харесай

Съдът отмени домашния арест на мъж, отглеждал марихуана в Евксиноград

Варненският апелативен съд откри за незаконосъобразно решението на Окръжния съд в града да промени от „ задържане под стража “ в „ домакински арест “ мярката за неотклонение на обвинен в наркопрестъпления.

Въззивната инстанция анулира определението на низшестоящата и удостовери в началото избрания арест.

Калоян А. е бил арестуван през декември предходната година, като от парцел чартърен в Евксиноград били конфискувани голям брой стръкове растения от типа на конопа и 9,63 кг суха тревна маса. Привлечен бил под наказателна отговорност за държане за разпространяване на опиати. В края на март му е повдигнато второ обвиняване – за развъждане на неразрешени субстанции. Задържано било още едно лице. Окръжният съд е почел настояването на Калоян за изменение на мярката, само че прокуратурата стачкува правосъдния акт.

Представителят на държавното обвиняване съобщи, че нови доказателства не разколебават обоснованото съмнение за авторството на действието или риска от осъществяване на закононарушение. Неадекватен би бил домашният арест, тъй като тъкмо от този адрес са конфискувани наркотичните субстанции и няма спънка оттова да се прави държане и разпространяване.

Адвокатът на обвинения не оспори, че са събрани доказателства за съпричастността на подзащитния му. Но възрази против съществуването на заплаха той да извърши закононарушение. Ако сега на първичното му задържане този риск е бил предполагаем, в този момент е изнемощял, счита отбраната.

Апелативният съд откри митинга на прокуратурата за състоятелен. Правилен е доводът, че не са настъпили нови условия, които да водят до нужда от смяна на мярката, каквото е условието на Наказателно-процесуалния кодекс. Не е разколебано догатката за съпричастността на обвинения към предявените му обвинявания и за това са събрани задоволително доказателства.

Необоснован и незаконосъобразен е изводът на Окръжния съд, че траялото 4 месеца задържане под стража е снижило до хипотетична заплахата от осъществяване на закононарушение. Настъпилите нови условия в действителност са в интерес на мнението на прокуратурата да се остави в действие най-тежката мярка за неотклонение. Повдигнатото второ обвиняване също прави действителен риска обвиненият да извърши закононарушение, в случай че е на независимост.

Липсата на законови предпоставки за по-лека мярка за неотклонение стимулира Апелативен съд – Варна да откаже домакински арест на Калоян А. и да удостовери задържането му под стража.

Определението не предстои на обжалване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР