Варненската морска гимназия Свети Николай Чудотворец“ отбеляза с тържествено събитие

...
Варненската морска гимназия Свети Николай Чудотворец“ отбеляза с тържествено събитие
Коментари Харесай

Варненската морска гимназия отпразнува тържествено 75 години от създаването си

Варненската морска гимназия „ Свети Николай Чудотворец “ означи с тържествено събитие 75 години от основаването си, съобщи кореспондент на Moreto.net.

На празника в Морско казино участваха преподаватели, някогашни ученици, които от дълго време са осъществени в морската промишленост, както и публични лица.

Директорът Виолета Шишкова благодари на всички, които в този момент работят в гимназията и на тези, които са дали труда си, с цел да се стигне до тази годишнина.

„ Благодаря, че при всяко начинание сте зад мен “, обърна се Шишкова към гостите в Синия салон.

Поздравителни адреси във връзка рождения ден школото получи от президента Румен Радев, кметът на Община Варна Благомир Коцев, шефът на общинската дирекция по обучение, кметът на регион „ Аспарухово “, Сдружение на шефовете в междинното обучение, Технически университет, Висше военноморско учебно заведение и други.

В своята 75-годишна история Варненската морска гимназия се е утвърдила като водач в образованието на фрагменти за морската промишленост. Варненска морска гимназия „ Свети Николай Чудотворец “ е правоприемник на СПТУ по корабостроене, основано през 1948 година и Техникума по корабостроене и мореплаване. През 1999 година двете учебни заведения се сплотяват в Професионална гимназия по корабостроене и мореплаване и през 2003 година учебното заведение е преименувано на Варненска морска гимназия „ Свети Николай Чудотворец “.

В първите години от основаването си учебното заведение приготвя квалифицирани служащи по главните специалности в корабостроенето и кораборемонта. По-късно стартира образованието по специалностите, свързани с мореплаване и пристанищна активност. И до през днешния ден в учебното заведение се прави образование по сходни специалности и специалности. Устойчива е наклонността за увеличение на интереса към учебното заведение. Към днешна дата в гимназията се образоват 620 възпитаници в специалности от три професионални посоки.

От 2004 година в учебното заведение е въведена система за ръководство на качеството, според условията на интернационалния стандарт.

От образователната 2021/2022 година Варненска морска гимназия „ Свети Николай Чудотворец “ е включена в листата на новаторските учебни заведения. От 2018 година учебното заведение работи по планове на стратегия Еразъм+ и от 2023 година е с присъдена Еразъм акредитация, за интервала 2023-2027 година

През тази година гимназията закупи статут на Център за високи достижения в професионалното обучение и образование.

Варненска морска гимназия „ Свети Николай Чудотворец “ е социална институция, в която учителят има ролята на лидер, ментор, будител. И до през днешния ден огромна част от преподавателите в учебното заведение са негови ученици. Това е знак за прочувствена, интелектуална, професионална последователност, която основава и на възпитаници, и на учители чувството, че са част от една общественост. Ето по този начин паметта за предишното става завет към бъдещето.

Благодарение на всички учители и възпитаници от първите 75 години на морското обучение в България се е формирал образа на учебното заведение. Нека не престават все по този начин старателно и поредно за просперитета на Варненска морска гимназия „ Свети Николай Чудотворец “, да съхраняват престижа на учебното заведение и утвърждават престижа му.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР