Върнаха в Афганистан телата на 18-те загинали мигранти в България.

...
Върнаха в Афганистан телата на 18-те загинали мигранти в България.
Коментари Харесай

Върнаха в Афганистан телата на 18-те загинали мигранти в България

Върнаха в Афганистан телата на 18-те починали мигранти в България. Те починаха при опит за незаконно прекосяване през страната ти. Върнати са в Кабул, заяви през днешния ден представител на министерството на външните работи на Афганистан, където талибаните взеха властта през август 2021 година, съобщи АП.

Българските управляващи откриха телата в скрито поделение под багажника на камион, превозвал дървен материал и зарязан на автомагистрала близо до София през февруари. Те потвърдиха, че всички тези мигранти са умряли от задушаване, и задържаха седем души във връзка със гибелта им.

Директорът на Националната следствена работа Борислав Сарафов дефинира случая като най-смъртоносния случай с мигранти в България. Мигрантите са били " притиснати един към различен като в консервна кутия ", което е предизвикало бавната им и мъчителна гибел, добави той и дефинира случилото се като " изключителна човешка покруса ".

Заместник-говорителят на афганистанското министерство на външните работи Зия Ахмад Такал съобщи, че талибанското държавно управление на страната е платило за репатрирането на телата. Той упрекна за забавеното им връщане българските правни процедури и " жестоките банкови ограничавания ", наложени на Афганистан, откакто талибаните взеха властта през август 2021 година на фона на изтеглянето на силите на Съединени американски щати и НАТО от страната.

" Телата на умрелите са предадени на техните фамилии ", посочи представителят и прикани афганистанците да не рискуват живота си по незаконни контрабандни направления.

Други 34-ма афганистански мигранти, намиращи се в същия камион, са оживели, въпреки да са били обезводнени и премръзнали. Те са влезнали в България от Турция с вярата да стигнат до Западна Европа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР