Върнаха откраднати преди 10 години стари ценни оръжия в Историческия

...
Върнаха откраднати преди 10 години стари ценни оръжия в Историческия
Коментари Харесай

Върнаха откраднати ценни стари оръжия на музея в Бяла

Върнаха откраднати преди 10 години остарели скъпи оръжия в Историческия музей в Бяла, русенско. Експонатите се демонстрират за първи път след похищението им и са подредени в специфична витрина. Делото против тримата обвинени за кражбата продължава.

" Откраднатото оръжие " се назовава експозицията, която демонстрира върнатите полезности. Те са били част от въоръжението на съветската войска в Освободителната война.

" Тези оръжия са доста скъпи, тъй като те имат доста високо качество. Те имат настрана и предметна необичайност. Например, " Бердана №1 ", тя е създадена от компания " Колт " единствено в 30 000 екземпляра за съветската войска. До наши дни не са останали доста ", сподели Иво Жейнов – шеф на Исторически музей - Бяла.

Липсите от музея в Бяла бяха засечени от хигиенистка, която разкрила разлики в някои от експонатите. Други напряко изчезнали. Междувременно, на аукцион в Москва се появила скъпа пушка от експозицията за 40 хиляди $. За кражбата на близо 1 500 скъпи предмета бяха упрекнати някогашната директорка на музея, тогавашната уредничка и колекционер от Ямбол.

От 2008 до 2013 година, те изнасяли поетапно и продавали полезностите. За да прикрият закононарушението си, подменили във витрините с реплики оръжие и предмети на обща стойност 467 хиляди лв.. Днес измежду върнатите експонати е и впечатляваща 168-килограмова картечница.

" В тази дребна галерия, отдадена на откраднатото оръжие, ще забележим и разнообразни елементи за тази картечница – пълнители, кутии за пълнителите, които още веднъж заемат своето място в експозицията на музея ", сподели още Иво Жейнов.

Освен оръжията, след кражбата в музея са върнати и скъпи фотоси, запечатали значими исторически моменти. Следващата седмица се чака да бъдат възобновени още 360 откраднати документа. А скоро във витрините на музея ще се завърне и запорирано от антикорупционната комисия оръжие.

Репортаж: Ралица Маринова, Пламен Андреев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР