Върнаха на Данаил Кирилов искането на уволнение на съдията, уличен

...
Върнаха на Данаил Кирилов искането на уволнение на съдията, уличен
Коментари Харесай

Панов и съдиите отърваха Миталов

Върнаха на Данаил Кирилов настояването на уволняване на съдията, махленски от Съединени американски щати в корупция
Лозан Панов и съдиите във Висш съдебен съвет опазиха сътрудника си Андон Миталов, махленски от Съединени американски щати в сериозна корупция. Миталов, който е арбитър в  от Специализирания углавен съд, получи черен щемпел за влизане в Съединени американски щати. Забрана имат още брачната половинка и дърещя му. Миталов стана прочут с обстоятелството, че без мнение на прокурор и съд пусна в Русия обвинявания в шпионаж Николай Малинов, с цел да получи медал от Путин. Миталов направи това, макар че Малинов има възбрана да напуща България. Правосъдният министър Данаил Кирилов изиска уволнението на съдията да уронване престижа на гилдията.

Единодушно обаче с 12 гласа " за " Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) върна през днешния ден на Кирилов настояването за уволняване на арбитър Миталов. Кадровиците показаха като съображение за това член 316, aл. 2 oт Зaĸoнa зa cъдeбнaтa влacт, съгласно който Кирилов ще има 7-днeвeн cpoĸ, за дa " oтcтpaни нeдocтaтъцитe " нa пpeдлoжeниeтo cи.

Според Съдийската гилдия, с цел да е възможно настояването на правосъдния министър, то той би трябвало дa излoжи съответни oбcтoятeлcтвa по отношение на изказванията си, че арбитър Миталов не е извършил cлyжeбнитe си зaдължeния. Кирилов ще би трябвало да посочи какво тъкмо дисциплинарно нарушаване твърди, че е осъществено, на кои дaти, от кое място е схванал за него, както и ĸoи paзпopeдби нa HΠK ca били нapyшeни съгласно него.

Междувременно, стана ясно, че ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е изпратил наново писма до основния прокурор Иван Гешев и до Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) с увещание, че чака информация във връзка на изказването на държавния секретар на Съединени американски щати по отношение на възбраната на съдията от Специализирания углавен съд (СНС) Андон Миталов и фамилията му да навлизат на американска територия, оповестиха от съда, представени от " Правен свят ".

" Напомням Ви, че с писмо с изх. И-171/06.02.2020 година (Ваш вх. № PRB202004647877І/06.02.2020 г.) Ви помолих да ме уведомите дали е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение от общ темперамент против арбитър Андон Миталов от Специализирания углавен съд и провеждано ли е следствие. Ако отговорът е позитивен – на какъв стадий от развиването си се намира производството, защо закононарушение е формирано, въз основа на какви съответни легален мотив и данни. Помолих да посочите също дали са постъпвали сигнали и/или тъжби против посоченото лице с темперамент на известие за осъществено престъпление; осъществявани ли са в тази връзка инспекции по реда на член 145, алинея 1, т. 1 – 3 от Закона за правосъдната власт и член 196, алинея 1, т. 6 Наказателно-процесуалния кодекс ", написа в писмото на Панов.

" Напомням Ви, че с писмо с изх. № И-169/06.02.2020 година (Ваш вх. № Централно управление 01-2225/06.02.2020 г.) Ви помолих да ме уведомите дали са постъпвали сигнали и/или тъжби против арбитър Андон Миталов от Специализирания углавен съд с данни за противоправна активност и осъществявани ли са инспекции против него по посочения мотив ", споделя още ръководителят на Върховен касационен съд.

И в двете писма Панов показва, че до вторник (11 февруари 2020 г.), във Върховния касационен съд не е получен отговор на писмата му от 06 февруари 2020 година, а поисканата информация е нужна незабавно предвид на реакцията на българската правосъдна система в отговор на изказването на държавния секретар на Съединени американски щати по отношение на изказване за корупционно държание на арбитър Андон Миталов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР