Varna24.bg виж галерията Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:виж ощеНамерете

...
Varna24.bg виж галерията
Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:виж ощеНамерете
Коментари Харесай

Община Варна дава зелена светлина на два от уникалните студентски проекта

Varna24.bg виж галерията Бивши и сегашни студенти от
ВСУ " Черноризец Храбър ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Както Varna24.bg съобщи 21 плана на студенти бяха подбрани и изложени в 10 табла на входа на Морската градина.
Те касаят основни места от Варна, а на два от тях Община Варна дава незабавно " зелена светлина " и стартира работа по реализирането им, оповестява Черно море. 
Това стана ясно по време на разкриване на изложбата на Студентската лаборатория - дело на студенти от ВСУ " Черноризец Храбър ". Целта и е да генерира планове, предлагащи изобретателни и ексцентрични хрумвания за естетизация на градската среда в морската ни столица. Млади създатели основават нова визия на обществени пространства, приспособени към потребностите на хората. 
Работата по създаването на действителни планове надгражда знанията и практическите умения на бъдещите архитекти, строителни инженери и дизайнери. Воля за поддръжка и научно управление на основаната студентска лаборатория е изразил международно известният датски проектант проф. Ян Геел, който идва във Варна през октомври. В създаването на плановете са взели присъединяване 57 студенти от II и IV курс. Изготвени са над 100 идейни плана за разнообразни обществени зони на Варна.
Новите визии, които са подготвили студентите са за здания и уреди - подлези, надлези. Те са артикул на ландшафтното изкуство и са за обекти на културното завещание. Идеята е, тези планове, създадени със смелостта и гения на студентите да получат възлагане от страна на Община Варна и да преминат от фаза план към по-нататъшен стадий, да получат позволение за градеж и реализация в околните месеци. От управлението на ВУЗ-а увериха, че са подготвени през новата образователна година да разработят тези планове от фаза техническа, с цел да може следващата година преди сезона Варна да има серия от подготвени планове.

  " Много се надявам кметът Портних да подпише контракта, който ние приготвяме - сподели при откриването на изложбата проф. д.ик.н. Анна Недялкова, президент на ВСУ "Черноризец Храбър ". За нас концепцията " Варна - град на хората " е отлична симбиоза сред локалната власт и образованието. Гл. проектант Бузев избра първоначално две хрумвания - на два подлеза ".

Един от студентите, чийто план е на път да бъде осъществен е Георги Найденов. За концепцията си той споделя: " Сам, благодарение на асистента си създадох тази визия си. Проектирането ми лиши към 2 месеца. Избрах това място, тъй като ж.п. гарата е мой обичан регион. Винаги ми е било прелестно да се разхождам там поради красивата постройка. Смятам, че площадното пространство е много слаба част от мястото. Затова взех решение да направя нещо за него. Идеята ми е да стане средата по-човешка. Вземах концепцията за кръга от колелото на локомотива. Присъства и на други места в плана - при кошчетата, при пейките. Исках да подчертая основните пешеходни зони в парка и второстепенните - за отмора, разходка " - споделя още Георги.

За процеса на основаване на студентските хрумвания споделя арх. Цвета Жекова, координатор на студентската лаборатория. " Започнахме работа със студентите като направихме обходи на 3 региона във Варна - регионите " Приморски ", " Младост " и " Владислав Варненчик ". Набелязахме кои са най-неглижираните зони. Там има потребност от интервенция. Така избрахме първите към 20 зони. Започнахме работа напролет и приключихме в края на юни " - добавя Жекова.

Стана ясно, че по две от концепциите на студентите Община Варна дава незабавно " зелена светлина " и стартира работа по реализирането им. Това сподели основният проектант на Варна Виктор Бузев. " Аз се надявам всички планове да бъдат осъществени, защото несъмнено градската ни среда има потребност от обгрижване. Няма безконечни планове. Каквото и да се построи, след време се амортизира.

Всяко едно ново модерно предложение с духа на младежите ще е потребно да размени почтено работата на предците ни. Аз персонално съм си избрал две хрумвания като най-реалистични за осъществяване в близко време. Това са два от подлезите - на спирка " Явор " и този до Икономическия университет. Смятам, че подлезите ще бъдат в доста директен контакт на образователното заведение с Морската градина. Знаете, че са в развой на реализация плановете за нова библиотека и кътове за четене. А и младежите ще минават през пространство, което е проведено от техни сътрудници връстници. Това като цяло ще способства за взаимоотношенията сред младежите.

Подлезът на " Явор ", който свързва " Левски " с " Чайка " е измежду най-сериозните места за възобновяване, които са пред нас. Пространството ок. Църквата " Св. Петка " има също потребност да получи нов образ, естествено без да притиска центъра на композицията, който е църквата. Аз ще се веселя колкото може повече варненци да видят плановете, тъй като това ще е морална поддръжка за младежите, за това, че техният труд не остава неглижиран. Напротив, те декларират своето отношение към града, към елементи от него, към общите елементи, които всички ние употребяваме. Аз се надявам да насърчим техния труд. И нашето отношение да е стабилно във времето и идващите випуски, които се задават.

Варна е огромен вселенски град и има доста места за изява на младите създатели. Дай боже да приключим тези планове, да ги осъществяваме и в последна сметка да забележим един по-красив и съвременен град. Това е същински дълбоката ни идея - да насърчим младежите, да ги окуражаваме да работят във Варна, в България. И в случай че те видят, че още по време на образователния развой. Това е огромната задача на този план - техните визии и планове. Така студентите ще видят, че имат поддръжка и реализация и ще останат у нас "- добави арх. Бузев.

" Трябва да има едно непрекъснато възобновяване най-малкото на пешеходните зони, т.е. на тротоарите, пътните настилки, зелените пространства. Всичко това основава комлексно въздействие върху логиката на психиката на човек. ", споделя Мартин Лазаров - студент от компетентност " Архитектура " във ВСУ " Черноризец Храбър ". Според студентите и техните преподаватели, във Варна, би трябвало да бъдат построени повече обществени пространства, които да бъдат съобразени с потребностите на хората.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР