Varna24.bg Още една стара къща в центъра на Варна остана

...
Varna24.bg Още една стара къща в центъра на Варна остана
Коментари Харесай

Събориха опасна стара къща в центъра на Варна

Varna24.bg Още една остаряла къща в центъра на Варна остана в предишното, видя кореспондент на Varna24.bg .
Рушащата се от години постройка на ъгъла сред ул. "Братя Миладинови " и ул. "Цар Асен " е срината. Дълго време парцелът, който е покрай Община Варна, стоеше безлюден. Къщата безусловно се разпадаше и застрашаваше живота на минувачите. Прозорците и бяха изтърбушени, а стените пропукани. Стаите и дворът бяха цялостни с отпадъци, от парцелът се носеше неприятна миризма.

Не е ясно дали къщата е имала някаква културна или архитектурна стойност, само че евентуално скоро на нейното място ще се извиси нова кооперация.

138 остарели здания са получили инструкции за спешно подсилване по чл 72, алинея 3 от Закона за културното завещание, оповестиха в края на октомври от дирекция "Архитектура, градоустройство и устройствено обмисляне " (АГУП) в Община Варна.
За 29 недвижими културни полезности са издадени заповеди от кмета на Община Варна, задължаващи притежателите да извършат в избран период укрепителни, ремонтни и други действия. Собствениците са на друг стадий по осъществяване на предписанията и правене на нужната планова документи. Информацията за резултатите от инспекциите за осъществяване на напътствията от време на време се дава на районния контрольор в Главна дирекция ИОКН при Министерство на културата, в чиито пълномощия е да предприеме нужните административно-наказателни дейности.

През февруари 2015 година Община Варна внесе в Министерството на културата оферти за обявление на 157 здания като недвижими културни полезности. До момента са осъществени 4 огледа от специалисти от Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН), които би трябвало да одобрят препоръчаните здания, прецизират от дирекция АГУП. С оглед запазване на старинната градска архитектура, Община Варна и ВСУ "Черноризец Храбър " организираха две начинания напролет -архитектурно снимане и проучване на структурата на обекти - недвижими културни полезности, в които Община Варна има благосъстоятелност и Международен архитектурен конкурс "Реставрация и стабилно строителство ".

Представен бе пилотен план за консервация, реституция и стабилно строителство на недвижимото културно завещание в централната градска част на Варна. Предмет на плановите разработки бе жилищна постройка на бул. "Приморски " № 117.

За поредните и систематични старания за запазване и възстановяване на недвижимите монументи на културата във Варна Камарата на строителите връчи тапия на Община Варна по време на премиите "Златен отвес 2017 ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР